De kassa van Amazon rinkelt niet meer

Op 02/12/15
Deel via

Amazon had vorig jaar een mobiel betaalsysteem gelanceerd, een soort kassa met bankkaartlezer. Maar nu gooit Amazon de handdoek in de ring en stopt het project. Waarom?

In augustus 2014 lanceerde Amazon in de Verenigde Staten een bankkaartlezer die je eenvoudig op een smartphone of tablet aansluit. Dit “Amazon Local Register” legde de vinger op de open wonde: de hoge commissies op verkooptransacties, aanvankelijk 1,75% en daarna 2,5%. Concurrent Square rekende toen 2,75% aan.

Hoe werkte het systeem? Je had twee dingen nodig: een app die een kassa simuleert en een kaartlezer die je op de audiopoort aansluit. Een klant die iets aankoopt, stopt zijn kaart in de kaartlezer, bevestigt de transactie en ondertekent ze. Als de klant dat wou, kon hij achteraf per e-mail een factuur of kasticket ontvangen.

Er was maar één probleempje: vrijwel niemand stapte in het systeem. Amazon heeft dan maar besloten om het project te beëindigen. Sinds 30 oktober worden geen nieuwe leden meer toegelaten en er komt geen internationale lancering. De handelaars kunnen de oplossing nog tot 1 februari 2016 gebruiken, daarna moeten ze naar iets anders uitkijken.

Hoe dit komt? Het avontuur heeft Amazon met verlies opgezadeld, omdat het zijn commissielonen te sterk moest laten zakken. Een veel groter verkoopvolume had winst kunnen opleveren, maar de doelgroep - de kleine handelaars - kon daar waarschijnlijk niet voor zorgen.

Amazon heeft maar meteen ook een andere dienst afgeschaft. Amazon Local houdt op 18 december 2015 op te bestaan. De dienst gaf je allerlei tips voor je wijk of stad.