De Londense metro, waar NFC thuis is

Op 24/02/16
Deel via

Op één dag werden meer dan een miljoen ritten contactloos betaald. Die piek bereikte het openbaar vervoer in Londen enkele weken geleden. Hoe valt die evolutie te verklaren?

 

Het is al van 2014 mogelijk om met een NFC-kaart contactloos te betalen op de Londense metro. Kaartuitgever VISA stelde in december vast dat het aantal contactloze betalingen met 166% was gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Deze sterke trend laat ook zien hoe belangrijk deze betaalwijze geworden is. Het belang ervan zal trouwens alleen nog maar toenemen door de ontwikkeling van “wearables” (draagbare technologieën), zoals geconnecteerde horloges.

 

Bovendien duiken er nieuwe betaalapps op, zoals bPay, dat door de bank Barclays werd ontwikkeld. De gebruikte HCE-technologie zorgt ervoor dat bPay op vrijwel alle soorten smartphones functioneert, als ze maar NFC-compatitbel zijn.

Het is nu de bedoeling om het gebruik van dit betaalmiddel uit te breiden tot andere vervoerstypes, zoals de bussen en zelfs het multimodaal transport. De beroemde Londense taxi’s willen meedoen en zij worden daarin gesteund door VISA. Zij zouden hiermee over een geducht wapen beschikken in de onverbiddelijke concurrentiestrijd met Uber en andere formules voor gedeeld vervoer.

 

Om deze ontwikkeling te veralgemenen op het hele grondgebied biedt de “UK Cards Association” een samenwerkingskader aan alle transportoperators aan. Uiteindelijk zou het fysieke vervoerbewijs moeten verdwijnen. Dit is hoogstwaarschijnlijk het begin van een revolutie inzake betalingen in de vervoersector.