De macht van de mobiele bank

Op 29/01/16
Deel via

Tegen 2020 gebruikt één derde van de wereldbevolking mobiele bankdiensten, zo blijkt uit een studie. Wat zijn daarvan de gevolgen?

De trend is nog veel sterker dan men eerst vermoedde en het groeitempo veel hoger dan de eerste prognoses hadden voorspeld. De mobiele bank zet haar veroveringstocht voort. Een studie van Juniper draagt bewijsmateriaal aan.

Eind 2015 waren er wereldwijd al meer dan een miljard gebruikers van mobiele bankdiensten en voor een meerderheid van banken is het digitale kanaal nu al het belangrijkste voor interactie met de klanten. In 2020 gaat het om één mens op drie!

In de ontwikkelde landen hebben de voordelen van de online bank (gebruiksgemak, lagere kosten en grotere beschikbaarheid) ervoor gezorgd dat het groeipotentieel en de rentabiliteit alleen nog maar zullen toenemen wanneer diensten met hogere toegevoegde waarde beschikbaar worden, zoals spaarproducten of consumptiekredieten. Op die markten woedt een hevige concurrentiestrijd. Het profiel van de gebruikers is anders: ze zijn zelfstandig, verslingerd aan nieuwe technologieën en zeer gevoelig voor het veiligheidsaspect. Dit verhoogt ook hun afhankelijkheid van de banken. Het digitale kanaal komt niet zomaar in de plaats van de traditionele bank. Het geeft de grote bankgroepen vooral de gelegenheid om nieuwe klanten te verwerven.

Op de groeimarkten, met hun beperkt aantal bankrekeninghouders, is het ontwikkelingspotentieel vaak nog veel groter. Dat komt door de bliksemsnelle groei van de mobiele telefonie die er plaatsvindt, maar ook door de relatief jonge bevolking in deze landen.

De expertise en de solide technische en financiële knowhow van de mobiele banken, die bovendien op kapitaalondersteuning door de traditionele banken kunnen rekenen, zorgen ervoor dat hun rentabiliteit sneller toeneemt dan gepland. Zij zullen bijgevolg sneller een financieel evenwicht bereiken. Door hun groei stellen zij de financiële toekomst van de banken veilig, terwijl deze met lede ogen moeten aanzien hoe de rentabiliteit van hun traditionele activiteiten daalt.