Geofencing: zo heet de nieuwe trendy tool voor mobiele marketing. Met geofencing kun je de exacte plaats en het exacte tijdstip kiezen om een marketingboodschap af te leveren. De resultaten?
Je wandelt op straat en ineens krijg je op een twintigtal meter van de Store-winkel een bericht (push message) om je 20% korting aan te bieden in de winkel. Toeval? Helemaal niet: geofencing.
Het principe is heel eenvoudig. Geofencing is gebaseerd op het bepalen van virtuele perimeters en het afgaan van een alarm wanneer je die perimeter betreedt of verlaat. Een marketingtool die steeds meer gegeerd wordt. Vooral omdat meer dan de helft van de smartphonegebruikers bereid is zich te laten lokaliseren als het gaat om kortingen... Geofencing zou dus het nieuwe eldorado zijn om consumenten opnieuw naar winkels te lokken en vooral dan die klanten met mobiel internet die fan zijn van de nieuwe technologieën en een voorkeur tonen voor e-commercesites. Geofencing wordt trouwens als minder agressief beschouwd dan klassieke sms-campagnes, omdat je zelf de geolocatiezones kunt bepalen.
De nabijheid van een winkel is meestal de geschikte plaats voor een actie, maar kan natuurlijk ook op een plek waar je denkt dat de klant het bericht zal lezen, ook bij een concurrent! Onderzoek toont aan dat lokaal gerichte boodschappen gemiddeld 70 % extra kliks opleveren. Om dat succes te garanderen, moeten wel enkele regels gevolgd worden. Voorbeelden: uw klanten bevinden zich niet noodzakelijk daar waar u wilt dat ze zijn. Focus dus niet enkel op de plaatsen rond uw verkooppunt. De perimeter waarbinnen u uw actie voert, moet korter zijn dan een traject van vier minuten te voet of met de auto van de bewuste plek. Het bericht moet kort zijn, de actie snel. Rip Gerber, die honderden bedrijven begeleidde in het bedenken van geofencingcampagnes, geeft zijn 6 geheimen van een geslaagde geofencing prijs.
Om geofencingacties te organiseren, werden verschillende tools ontwikkeld. Zowel voor kleine als grote ondernemingen. Enkele daarvan zijn Moasis, AdLeads, Placecast... U vindt hier een overzicht van wat zij en anderen aanbieden.
De geofencingtechniek wordt ten slotte ook gebruikt om … betalingen uit te voeren. Zo kun je een perimeter bepalen waarbinnen een transactie kan plaatsvinden via een smarpthone, zonder dat er een kaartlezer aan te pas komt. De betaling gebeurt gewoon door aanwezig te zijn. Met Square Card Case (hier te zien) was dat al mogelijk. De verbeterde versie heet nu Pay With Square.