De mobiele bank is een hoogvlieger

Op 25/05/15
Deel via

Een rapport van de Amerikaanse Federal Reserve laat er geen twijfel over bestaan: er wordt steeds vaker mobiel gebankierd, ook om te betalen. Zijn er dan geen grenzen aan de groei? Toch niet meteen: veel diensten wachten nog op ontwikkeling of verbetering.

Jim Marous van The Financial Brand las voor ons een lijvig rapport van de Amerikaanse Federal Reserve. Hij onthoudt eruit dat 39% van de volwassenen die eind 2014 over een bankrekening en een smartphone beschikten, nu een mobiele relatie met hun bank hebben. Dat is niet minder dan een stijging van 33% in vergelijking met 2013 en het vierde opeenvolgende jaar van groei.

De onophoudelijke stijging houdt gelijke tred met de veralgemening van de smartphone. In 2014 liep 71% van de gebruikers van een mobiele telefoon met een smartphone rond, in 2013 waren het er maar 61% en nauwelijks 3 jaar geleden … 52%. Eén derde van de consumenten vindt dat de smartphone ideaal is voor mobile banking én om mobiel te betalen.

Dit zijn momenteel in de VS de meest courante financiële toepassingen:

- 94% van de smartphonegebruikers raadpleegt zijn saldo;
- 61% maakt geld over;
- 51% scant cheques om ze bij de bank in te dienen (heel normaal in de VS);
- 48% betaalt facturen;
- 40% zoekt een geldautomaat in de buurt (geld afhalen bij een andere bank is in de VS niet gratis);
- 25% voert overschrijvingen uit (in de VS zijn overschrijvingen minder courant).

Deze cijfers brengen de journalist bij de volgende vraag: als de groei van de mobiele bank samenvalt met de penetratie van de smartphone, komt het einde aan de groei dan in zicht? Ja en neen. De forse groeicurve vlakt inderdaad enigszins af, zoals ook blijkt uit een rapport van BankInnovation. Neen, want er is nog veel onontgonnen gebied.

Als de courante bankverrichtingen allemaal op een mobiel platform draaien, waar kunnen de banken dan nog aan werken? Met andere woorden: wat is “the next big thing”? Mobiel betalen, zonder twijfel. Van alle ondervraagden vindt nog ¾ dat je aan de kassa nog altijd het gemakkelijkste betaalt met een goeie ouwe plastic bankkaart. 60% ziet geen duidelijk voordeel in mobiel betalen. De beveiliging blijft een obstakel voor ongeveer hetzelfde percentage mobiele bankklanten die nog niet contactloos betalen met hun telefoon (of een ander geconnecteerd apparaat). Kortom, de banken hebben nog veel werk voor de boeg.

Het rapport noemt enkele andere domeinen die wat verbetering kunnen gebruiken: het identificatieprobleem oplossen (denk aan vergeten wachtwoorden en logins), de interface voortdurend verbeteren, data uit het verleden beschikbaar maken of zoekfuncties invoeren, momenteel nog een grote lacune.