De mobiele bank made in Vietnam

Op 27/09/15
Deel via

Terwijl bankkaarten geleidelijk ingeburgerd geraken in Vietnam, begint ook mobiel bankieren aan een gestage opmars, onder andere om facturen van de nutsbedrijven voor water en elektriciteit te betalen.

Wij kunnen het ons moeilijk voorstellen, maar in sommige landen zijn plastic betaalkaarten nog niet op ruime schaal verspreid. Een van die landen is Vietnam, waar de overheidsbank dit jaar een zeer ambitieus plan heeft opgestart om handelaars te voorzien van betaalterminals. 200 miljoen transactions per jaar is momenteel het streefgetal. Dit beleid om het gebruik van cash geld te beperken kan op veel bijval rekenen van talrijke financiële instellingen in het land.

Momenteel zijn vooral de grote steden en dichtbevolkte provincies aan de beurt, maar op termijn moet heel het land ermee worden uitgerust. De banken houden de handelaars een wortel voor de neus, in de gedaante van lagere transactiekosten dan het gemiddelde: 0,5% voor de nationale kaarten en 2 tot 2,5% voor de internationale kaarten.

Het is interessant om te zien op welke domeinen bankkaarten al het meest verspreid zijn. Het betreft voornamelijk de groeisectoren, zoals shopping, gastronomie en schoonheidssalons.

En hoe zit het met het mobiel bankieren? Ook dat krijgt stilaan vorm op internet en via mobiele platforms. De Vietnamezen lijken online betalen vooral handig te vinden voor bepaalde facturen: water, elektriciteit, tv, internet en verzekeringen. Er is zelfs een elektronische portefeuille in omloop: MoMo. Het product werd in juni 2014 gelanceerd, zou 500.000 keer zijn gedownload en telt momenteel 80.000 gebruikers. De app, die bedoeld is voor online aankopen, maakt verbinding met de servers van 23 nationale banken die als partner van het systeem optreden.