De “mobile wallet” van Walmart

Op 17/02/16
Deel via

De groep Walmart lanceert dit jaar zijn eigen systeem voor mobiele betalingen. Is het niet gevaarlijk om het in je eentje op te nemen tegen Apple of Android Pay?

Waarom zou je aan banken of kaartuitgevers commissie betalen op transacties als je via een app zelf je systeem voor mobiele betalingen kan creëren? Op die redenering baseerde Walmart zijn strategie.

We mogen niet vergeten dat het bedrijf elke maand zo’n 140 miljoen klanten langs zijn rekken ziet passeren. 20 miljoen onder hen gebruikt nu al de Walmart-app, maar die beperkt zich tot een klassieke reeks diensten: de ophaling van een online bestelling plannen, een verkooppunt zoeken, enz. Maar nu komt er een interessante innovatie aan: de app krijgt een eigen betaalsysteem.

Walmart mikt daarbij in de eerste plaats op eenvoud. Zo is de app uiterst eenvoudig te gebruiken en vooral: hij maakt het iedereen gemakkelijk door zijn flexibiliteit. De app is immers compatibel met de meeste smartphones en betaalmiddelen en kan ook aan andere elektronische portefeuilles worden toegevoegd.

Betalen gebeurt in slechts drie stappen: de app openen, de camera inschakelen en de code op de betaalterminal scannen. Klaar! De klant kan steeds ook een elektronische factuur via de app bekijken en printen.

Voor een bedrijf als Walmart biedt de invoering van een eigen betaaloplossing het voordeel dat het aan de banken minder commissie op transacties moet betalen. Deze disruptieve praktijk zou de volgende maanden worden uitgebreid naar alle verkooppunten. Als ze succes heeft, volgen ongetwijfeld ook de concurrenten. Zo legt de Target-keten momenteel de laatste hand aan een eigen tool die met barcodes werkt. Blijft de vraag hoe de banksector en de huidige leiders in de sector, waaronder Apple en Android Pay, gaan reageren.