De Orange-bank zit in je zak

Op 10/09/15
Deel via

De mobiele operator Orange gaat een mobiele bank lanceren, die helemaal op de smartphone is afgestemd. Men verwacht dat de groep binnenkort meedeelt dat de bankactiviteiten begin 2016 starten. Wat is er nu al over bekend?

Telefoonfabrikanten ontwikkelen financiële diensten, dus waarom zouden operators niet dezelfde weg opgaan? In de Franse krant Le Figaro vertelde Stéphane Richard, CEO van de groep Orange, dat zij volgend jaar een innoverende mobiele bank lanceren.

Dat Orange zich op dit terrein waagt, hoeft ons niet te verbazen. In 2011 lanceerde de operator al Orange Finanse, een low-cost formule in Polen met 145.000 klanten. Dat Polen werd uitgekozen, is geen toeval. De markt is er nog heel gefragmenteerd. In 2013 had 40% van de Polen nog geen bankrekening. Maar het land staat wel open voor nieuwe technologieën. Dat verklaart het succes van het aanbod om gratis een rekening via een smartphone te openen. Bovendien is het aantal mobiele betalingen in Polen op vier jaar tijd verdrievoudigd en vonden vorig jaar al meer dan 4 miljoen dergelijke transacties plaats. Polen is ook het Europese land met de meeste contactloze NFC-betalingen: 3 op 4 betaalterminals in winkels zijn er al mee uitgerust.

Om de nieuwe bank in thuisland Frankrijk te lanceren, nam Orange Laurent Paillassot in dienst, de vroegere adjunct-directeur-generaal van bankgroep LCL. Hij sloot een overeenkomst af met de financiële instelling, maar de naam van de nieuwe bank werd nog niet bekendgemaakt. We weten wel al dat de bank 100% digitaal en 100% mobiel zal functioneren. Ze zal traditionele bankverrichtingen mogelijk maken en de groep sluit bepaalde complementaire diensten zoals verzekeringen of hypotheekleningen niet uit.