De private bank moderniseert (eindelijk)

Op 05/11/12
Deel via

Waar virtuele agentschappen ronduit een trend zijn geworden en door de meeste banken worden aangeboden in het retailsegment, bleven de private banken nog huiverig tegenover dit nieuwe communicatiekanaal. Maar daar komt stilaan verandering in. Tot nog toe speelden de private banken op de sociale netwerken in de categorie ‘amateurs’ (lees onze post: Private banken (te) weinig actief op de sociale media). Maar er komt stilaan verandering op gang…

La Caixa bijvoorbeeld, de Spaanse bank die druk bezig is om mobiele diensten te ontwikkelen op het net (haar ”CaixaMóvil Store” biedt zelfs al 46 toepassingen aan!), lanceerde onlangs ”Mi Gestor”, een van de eerste kanalen langs waar de klanten (private en personal banking) online kunnen communiceren met hun beheerder.

Wat houdt dat precies in? Eerst en vooral een beveiligde communicatie met ook de optie videoconferentie. De berichten verschijnen op een soort van ‘Facebook-wall’ die de historiek van de gesprekken bewaart. De klant kan het kanaal ook gebruiken om documenten uit te wisselen met zijn beheerder, zodat hij niet meer naar het agentschap moet! Een elektronische handtekening volstaat. Niet echt revolutionair misschien, maar toch wel een mooie service voor de druk bezette en altijd gehaaste klant. Verder biedt Mi Gestor ook rapporten en investeringsnota’s die door de gebruiker kunnen worden gepersonaliseerd. En opleidingsformules, soms in de vorm van interactieve games, die de klanten vertrouwd maken met of hun kennis vervolmaken van de financiële wereld. Het enige minpunt misschien: er is geen mobiele versie van de service. Hoe dan ook hoopt La Caixa tegen 2014 15 %  van de Spaanse markt van de private banking te overtuigen, dat betekent een groei met 20 %. Wil je meer weten, lees dan het officiële perscommuniqué en een artikel over Visible banking

Een ander initiatief in dezelfde geest, is de “Net Private bank” van BNP Paribas die in april werd gelanceerd, drie jaar na de lancering van het virtuele agentschap voor de retailbank.  Op het vlak van internet en sociale netwerken, gaat het bij de private bank duidelijk iets minder snel… Alle gebruikelijke ingrediënten zijn aanwezig: uitgebreide openingsuren, vaste adviseur, intekening op de producten en diensten van de bank met de elektronische handtekening, keuze tussen beveiligde communicatie, telefoon of videofoon om in contact te komen met je adviseur of met deskundigen, ….

Sommigen zien in deze stap voorwaarts van de private bank richting ‘nieuwe technologieën” eerder een stap achteruit. Wie private bank zegt, zegt immers bevoorrechte, persoonlijke relaties. Toch vullen de beide benaderingen elkaar aan. Sommige gesprekken voer je misschien liever face-to-face, maar kleinere zaken kan je perfect online regelen, in alle vrijheid en zoals het past in je agenda.