De strijd om mobiel betalen in China

Op 30/01/16
Deel via

Apple Pay maakt in China zijn opwachting via China UnionPay. Samsung Pay staat er ook al in de startblokken. Breekt er in China een gouden tijd aan voor mobiel betalen “op z’n westers”? Misschien niet, want lokale spelers als Alipay staan er al sterk.

De meedogenloze strijd tussen Apple en Samsung Pay - die nu vooral op de Amerikaanse markt wordt uitgevochten - zal in 2016 ook in China in alle hevigheid losbarsten. Apple Pay, beschikbaar vanaf eind 2014, functioneert in de VS, Groot-Brittannië, Australië en Canada. Nieuwkomer Samsung Pay beperkt zich voorlopig tot Amerika en Zuid-Korea. Beide bedrijven ondertekenden een samenwerkingsakkoord met China UnionPay, een bankkaartuitgever (5 miljard kaarten in omloop) die je zou kunnen vergelijken met Visa of MasterCard en die met een vijftiental lokale banken samenwerkt.

Dan volgt de fase van de tests en certificaties, een flinke horde om te nemen wegens de juridische en administratieve complexiteit van China. Apple heeft al een voorsprong. Het merk ondertekende akkoorden met verscheidene Chinese banken, maar zijn oplossing werkt alleen met een aangepaste betaalterminal. Samsung Pay biedt dan weer het voordeel dat het rechtstreeks compatibel is met de meeste kaartlezers die al in gebruik zijn.

Loopt alles dan op wieltjes? Zo eenvoudig is het niet. Want de nieuwkomers moeten vooral bang zijn voor concurrentie van de lokale spelers, Alibaba op kop. De betaaloplossing Alipay is er al ruim verspreid en neemt meer dan 80% van de mobiele betaaltransacties op de Chinese markt voor haar rekening. Een tweede lokale speler, Tencent – die wij hier in februari 2015 hebben voorgesteld – zal het de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse reuzen alleen maar moeilijker maken om door te breken in een land met een sterke nationale reflex.

Toch is de strijd niet bij voorbaat verloren voor Apple of Samsung (en misschien morgen voor Google, via Android Pay?). Wie erin slaagt om in China vaste voet aan de grond te krijgen, beschikt over een aanzienlijk concurrentievoordeel op lange termijn. Het aantal gebruikers van online betaaloplossingen stijgt er immers sterker dan op meer mature markten en transacties van dit type vertegenwoordigen een gigantisch bedrag.