Deelt mobiel bankieren Europa in twee?

Op 20/09/15
Deel via

Turkije voert de lijst aan van veelbelovende landen voor de invoering van mobiel bankieren, zo blijkt uit een studie die 15 landen doorlichtte. Op korte afstand volgen Polen en Spanje. Waar wijst dit op?

IPSOS voerde voor rekening van ING een studie uit in 15 Europese landen. Een van de bevindingen is dat 41% van de Europeanen die momenteel over een smartphone of tablet beschikken reeds mobiele bankdiensten gebruiken. Dit zeer bemoedigende cijfer ligt toch nog negen procentpunten lager dan in de Verenigde Staten, waar reeds 50% gebruikers zijn.

De bank wordt dus steeds mobieler, maar wat is daarvan het belangrijkste effect? Mensen gaan minder in het rood op hun rekening! 85% van de respondenten van de studie zegt dat zij hun rekeningstanden veel regelmatiger checken, daardoor minder vaak onder nul duiken en zich meer aangespoord voelen om te sparen.

Het zal niemand verbazen dat het rapport aangeeft dat Nederland, het thuisland van ING, de beste resultaten haalt, met een penetratiescore van 58%. Veel meer verrassend zijn de bijzonder indrukwekkende cijfers in Turkije en Polen. In die landen vond rechtstreeks een technologische doorbraak ten gunste van de mobiele bank plaats, dus zonder de omweg langs internetbankieren thuis. Wat wij het “nieuwe Europa” zouden kunnen noemen staat dus veel gunstiger tegenover mobiel bankieren dan het “oude Europa”.

Dit alles hoeft ons niet te verbazen. In landen als Turkije en Polen is de bevolking volgens ING nog in grote mate geen vaste klant bij een bank. Voor de banken in die landen is de mobiele banktechnologie een middel om snel klanten te werven. In de andere Europese landen wordt een heel andere strijd geleverd: daar komt het erop aan om klanten te behouden in een sterk concurrerend klimaat met acute “bankshopping”.