Deutsche Bank op de digitale toer

Op 12/06/15
Deel via

En minder kantoren! Het bericht is afkomstig van de Duitse bank zelf, die het bespaarde bedrag wil investeren in de overgang naar het digitale tijdperk. Hoe wil de bank dit doen?

Deutsche Bank kondigde eind april aan dat er plannen bestaan om 200 kantoren te sluiten en over een periode van 3 tot 5 jaar een miljard euro te investeren. Uiteindelijk moet er een meer digitale bank overblijven.

Voor de eerbiedwaardige Duitse instelling is dit een kolossaal kostenverlagingsprogramma. Over een periode van 5 jaar zou ze bepaalde onrendabele afdelingen opdoeken. Deutsche Bank zou zich ook terugtrekken uit 10 van de 70 landen waarin de bank momenteel actief is. Er zou worden gesnoeid in sommige aandelenverrichtingen en het filiaal Postbank zou worden verkocht. Dit zou 3,5 miljard euro besparingen moeten opleveren.

Bij de retailactiviteiten zou 400 tot 500 miljoen euro gaan naar digitale activiteiten om tegen 2017 zo’n 200 kantoren te vervangen door “omni-channel” online services (dus toegankelijk via elk type toestel). Zowel particulieren als bedrijven leggen dan via de nieuwe technologieën contact met de bankadviseurs en gaan niet langer naar het kantoor.

Eind april legde Deutsche Bank in een persmededeling uit dat dit nieuwe groeikansen moet bieden in een fundamenteel gewijzigd bankenlandschap: “onder andere via advies op afstand, automatisering van bepaalde processen en nieuwe, innoverende aanbiedingen voor de klanten.”