Digitaal bankieren nooit meer hetzelfde dankzij 3 API’s

Op 08/04/16
Deel via

API’s zijn interfaces waarmee programma’s communiceren en aan elkaar diensten aanbieden. De onderstaande drie zouden de manier waarop wij bankieren en online betalen radicaal kunnen veranderen.

1. Stripe
Het meest bekende modulaire betaalsysteem ter wereld is nog altijd PayPal, maar Stripe zit de voorbije maanden in de lift. De API’s van deze parel uit Silicon Valley worden gebruikt door Kickstarter, Twitter, Lyft, Reddit en AliPay (Alibaba). Zelfs Apple heeft Stripe gekozen voor Apple Pay. Het geheim van dit succes? Een gemakkelijk toe te passen programmeercode, een garantie op veilige transacties en lage commissiekosten.

2. Kiva
Waarom zou je nog bij een financiële instelling gaan aankloppen als je geld nodig hebt? Leen het gewoon bij wie er veel van heeft, tegen een vergoeding, uiteraard. Daarvoor zorgt Kiva, de eerste P2P-leverancier van leningen ter wereld (gemiddeld bedrag: € 375, rente: ongeveer 3%). 

Deze non-profitorganisatie ontplooit wereldwijd activiteiten. Ze laat surfers geld uitlenen aan microkredietinstellingen in ontwikkelingslanden. De organisatie uit San Francisco wordt met giften en partnerships gefinancierd. Elke softwareontwikkeling gebeurt in alle openheid, via een speciale website voor programmeerinterfaces.

3. Go Cardless
Deze Britse start-up, die sinds 2011 bestaat, kwam op het interessante, maar eenvoudige idee om domiciliëringen toegankelijk te maken voor bedrijven die er normaal geen toegang toe hebben. Het bedrijf hanteert daarvoor eenvoudig te begrijpen en te gebruiken programmeerinterfaces. GoCardless heeft vooral het Verenigd Koninkrijk en de eurozone als werkterrein. Zijn naaste concurrent is Dwolla, maar dat beperkt zich tot de Verenigde Staten.

In dit artikel in de Huffington Post staan nog twee voorbeelden van API’s die mobiel bankieren zouden kunnen veranderen: SimplyTapp en Kontomatik.