Dit is een Bitcoin-geldautomaat

Op 27/11/13
Deel via

De eerste Bitcoin-ATM die in Vancouver werd geïnstalleerd, registreerde op de dag van zijn ingebruikname 81 transacties voor een totaal van $ 10.000.

De Bitcoin, een virtuele maar converteerbare munt, blijft talk of the town. Dagelijks verschijnen er tientallen artikels over. Bitcoins raken meer en meer in zwang. De virtuele munt zet nu een nieuwe stap met de ingebruikname van de eerste Bitcoin-geldautomaat, de Robocoin. Een curiositeit waarvoor HSBC-bankier Jason Lamarche tijdens de installatie meer dan drie uur heeft staan wachten om de machine als eerste te kunnen gebruiken. Hij wisselde 20 Canadese dollar voor Bitcoins en betaalde zijn vanillemelk met de nieuwe munt (die aanvaard wordt door de winkelier). Tot zover de anekdote.

De Robocoin is natuurlijk geen automatische geldautomaat zoals wij die kennen. Er komt om te beginnen geen gewoon geld uit. Om dollars te wisselen voor Bitcoins, moet je er wel biljetten (of je kredietkaart) in stoppen. In ruil daarvoor ontvang je een reeks cijfers die overeenstemmen met een elektronisch adres dat de transactie valideert naar je ‘bitcoin wallet’ of een QR-code die je inscant met je smartphone. Met de Robocoin kun je niet alleen Bitcoins kopen, je kunt er ook verkopen in ruil voor cash. En om de transactie te valideren, scan je gewoon de QR-code die je ontvangt.

Om misbruik te voorkomen en vooral witwassers te ontmoedigen om de machine te gebruiken (Bitcoin-transacties zijn onmogelijk te traceren), moet je je authenticeren met je vingerafdruk om gebruik te kunnen maken van het toestel. De biometrische info wordt bijgehouden in een databank waarmee dagelijkse aankopen tot 3.000 Canadese dollar kunnen worden gecontroleerd.

De komende maanden zouden er in Canada nog vier extra Robocoins bij komen. In de Verenigde Staten moeten er bijkomende veiligheidsmaatregelen worden getroffen om te beantwoorden aan de wettelijke normen.

Robocoin is dan wel de eerste Bitcoin-ATM die in gebruik wordt genomen, maar hij zou wel een kunnen geïnspireerd zijn op het project van Jeff Berwick, de oprichter van StockHouse.com die in april in de media uitweidde over zijn nieuwe idee dat zou uitgroeien tot het volgende commerciële succes: de Bitcoin-ATM. Jammer genoeg gooiden licentieproblemen en onenigheid met zijn partners roet in het eten, waardoor de ontwikkelaars van Robocoin, met wie hij gesprekken had over zijn toestel, vrij spel kregen, legt hij uit op zijn blog…

Meer info

Ons artickel over bitcoin De Robocoin (vidéo) Jason Lamarche De « bitcoin wallet » Meer info over het instalatie van Robocoin in Vancouver Jeff Berwick in de media het artikel van Jeff Berwick op zijn blog Robocoin, eerst ATM van bitcoin ?