Doe in 2019 meer met je geld

Op 09/12/18
Deel via

Whoop, whoop, 2019 komt er aan. Wil je volgend jaar wat meer geld? Dan zijn deze slimme tips voor jou.

Het is de schuld van je baas

Onderzoek toont aan dat we vaak geld uitgeven omdat we ons ziek stressen op het werk. Als je een etter van een baas hebt, bijvoorbeeld, is de kans veel groter dat je op zaterdag toch bezwijkt voor een nieuw paar schoenen, want geef toe, je hebt dat toch wel verdiend na de rotweek die je erop hebt zitten. Neem dus je werk ’s goed onder de loep: voel je je goed in je vel of is het tijd voor ‘ander en beter’? 

Maak je eigen koffie

Te lang op snooze gedrukt en dan maar even langs je favoriete koffiebar om nog snel een cafeïneshot naar binnen te werken vooraleer je de dag het hoofd biedt? We hear you, maar da’s al snel 60 euro per maand (of meer als je gaat voor de fancy stuff). Koop een meeneembeker (beter voor het milieu trouwens), zet toch nog snel je eigen koffie en neem die mee naar het werk. Da’s op jaarbasis een paar honderden euro’s uitgespaard. Lees: een vliegticket of een nieuwe smartphone.

Smos er niet teveel op los

In dezelfde categorie als de koffie. Elke dag een broodje eten kost al snel 100 euro per maand. Probeer ’s avonds de tijd te nemen om je eigen lunch te maken en neem die de volgende dag gewoon mee naar het werk of school. Wedden dat dat trouwens veel beter smaakt dan de zoveelste smos?

Eet je stuur niet langer op

Ben jij het ook beu om urenlang in de file te staan en je stuur ’s morgens en ’s avonds in de file op te vreten? Bekijk ’s of je niet anders op het werk of op school geraakt: met de bus, tram of trein laat je je rijden terwijl jij naar je favoriete playlist luistert. Met de fiets of e-step zoef je de filerijders vrolijk voorbij – en da’s nog goed voor je lijf ook. Een auto (aankoop, belastingen, verzekeringen, brandstof) kost al snel 500 à 600 euro per maand. Wie in een stad woont of niet te ver van het werk of school woont, kan dus jaarlijks al snel duizenden euro’s besparen. Dat verwenreisje naar Bali komt zo al een stuk dichterbij, toch?