Ear candy on tv: 5 muzikale topseries

Op 27/09/16
Deel via

Topseries die nog goed klinken ook? Zoek niet langer en check deze 5 excellente muzikale tv-series.

Nu alle dakterrassen, strandbars en festivals zo stilletjes aan hun laatste cocktail (of pint in plastieken beker) hebben geschonken maken wij ons alweer op voor avondjes seriekijken. Een dekentje, XL-zak chips en een stevig internetabonnement: meer heb je niet nodig voor uren-, of waarom ook niet, dagenlang kijkplezier. EN luisterplezier. In willekeurige volgorde zijn dit onze vijf favoriete series waarin muziek de hoofdrol speelt, zowel inhoudelijk als soundtrack-gewijs.

Vinyl


Naar Vinyl zijn we vorig jaar beginnen kijken omdat ene Martin Scorsese (held) in de regisseursstoel zat, én vooral omdat de HBO-serie zou inzoomen op de muziekscene in het New York van de jaren 1970. Labelbaas Richie Finestra zoekt z’n weg in een muzieklandschap dat helemaal op z’n kop gezet wordt door punk, disco en hiphop. Over rock ’n roll, business en toeval, gul afgekruid met geestverruimende middelen. En met een heel erg leuke soundtrack! Krijgt jammer genoeg geen tweede seizoen. 

The Get Down 

 
Als HBO all the way gaat, kan Netflix niet achterblijven. The Get Down is de duurste serie die Netflix ooit heeft gemaakt (10 miljoen dollar per aflevering - slik) en vertelt het verhaal van de ontluikende hiphopscene in hetzelfde New York van de jaren 1970. Baz Lurhmann gaat zoals steeds voor totaal over the top, met een duizelingwekkende mise-en-scène, special effects en een producersduo dat wel een woordje kan meepraten als het over hiphopgeschiedenis gaat: Nas en Grandmaster Flash himself. Peperduur spektakel dus, inclusief een erg fijne soundtrack met Miguel, Michael Kiwanuka, Nile Rodgers en veel meer.

Empire 

 
Nog hiphop. Empire is een uitstekende Fox-serie die op een heel spitse manier de hiphopwereld van de jaren 80 en 90 in beeld brengt. Hiphop Shakespeare wordt de serie in de States genoemd: fictie van een hoog niveau dus, en bovendien boordevol knipogen naar waargebeurde episodes en real life personen. Zo staat Cookie symbool voor verschillende sterke vrouwen in de biz, zou Lucious Lyon zowel Puff Daddy als Jay Z kunnen zijn en doet Jamal om verschillende redenen aan Frank Ocean denken. Topvermaak tjokvol gesmaakte muzikale intermezzo’s.

Major Lazer


Wie of wat Major Lazer precies is hoeven we niet meer uit te leggen. Maar wist je dat er ook een tekenfilmserie over de avonturen van Major Lazer bestond? Daarin vecht Major Lazer, een Jamaicaanse superheld met een mitraillettearm, tegen de malafide Jamaicaanse president Whitewall en zijn hulpje General Rubbish. De reeks werd oorspronkelijk gemaakt voor Adult Swim in 2011 en is via enkele omzwervingen uiteindelijk in 2014 op het televisiescherm beland. Kijken voor de tunes, én voor leuke gaststemmen van Aziz Ansari, Ezra Koenig, Riff Raff en – oh jawel – Tiësto.

Stranger Things 


Ok, de thrillerserie Stranger Things gaat niet over muziek, maar verdient wat ons betreft tóch een plaatsje in deze lijst. Net zoals de ijle synths van Angelo Badalamenti voor die heel aparte Twin Peaks-sfeer zorgden, tillen de soundscapes van Kyle Dixon en Michael Stein – aka Survive – deze spannende serie naar hoger niveau. De soundtrack is wat ons betreft het strafste personage in de deze nieuwe Netflix-hype. Kippenvel klonk zelden zo goed!