Een app waar je iets aan verdient

Op 28/11/15
Deel via

Daniel Peled probeert zoveel mogelijk mensen te bekeren tot de bitcoin. Daarvoor schakelt hij zijn nieuwe messagingapp in: GetGems. Die is gratis en gedurfd, want je wordt betaald om ze te gebruiken. Een woordje uitleg.

Met de slogan “Messaging that pays” heeft Daniel Peled misschien een goudmijn ontdekt. Hij bestudeerde aandachtig WhatsApp en andere diensten voor instant messaging. Zijn conclusie? WhatsApp heeft zoveel succes - 900 miljoen gebruikers - en wist Facebook te strikken, omdat het vrijwel gratis is (99 cent vanaf het tweede jaar). Voordien wisselden mensen sms’jes uit en dat kostte ze veel geld. De telecomoperators reageerden met onbeperkte forfaits, maar de kracht van WhatsApp, Line en Messenger schuilt in het feit dat hun onbeperkt forfait … in de hele wereld geldt.

Daniel Peled wou nog een stap verder zetten: waarom zou instant messaging de gebruikers geen geld kunnen opleveren? Voor dat briljante idee vond de ondernemer twee ideale methodes: ofwel breng je nieuwe gebruikers aan ofwel bekijk je reclame. En nog een opvallend kenmerk van zijn model: je kunt met zijn app wel geld verdienen en overschrijven, maar alleen in één munt: de bitcoin.

GetGems functioneert al op een iPhone en op Android. Het is ook mogelijk om aankoopbonnen in te ruilen voor cadeaukaarten voor Amazon, eBay, iTunes, Starbucks en de GameStop. Het bedrijf wijst er ook op dat belangrijke merken vandaag het virtuele geld aanvaarden, zoals Dell, Expedia en Overstock, bijvoorbeeld.

Het concept slaat blijkbaar aan in de zakenwereld. Zo liet de start-up zo’n 750 andere kandidaten achter zich toen de app werd uitgeroepen tot de “meest visionaire oplossing voor sociale netwerken” op de Citi Mobile Challenge for Europe, the Middle East and Africa (EMEA. Nu moet GetGems alleen nog maar de gebruikers overtuigen.