Een bitcoin-debetkaart

Op 26/01/15
Deel via

Blade Financial overweegt om (als wit product) een debetkaart te lanceren die alleen maar met bitcoins functioneert. Ondertussen vindt MasterCard dat het tijd is om het virtuele geld te reguleren …

Er komt binnenkort een nieuw platform dat rekening houdt met de vraag naar debetkaart die compatibel zijn met het virtuele geld bitcoin. Blade Financial, dat in februari 2014 werd opgericht, wil financiële instellingen helpen die op zoek zijn naar dergelijke debetkaart.

Het bedrijf werd opgericht door Ed Boyle, die eerder bij American Express werkte. Het positioneert zich als een leverancier van merkloze kaarten. Op die manier vermijdt het talrijke obstakels, onder andere omdat de wetgeving in elk land verschillend is: “Het is een hele uitdaging om een debetkaart te produceren. Je moet per land een partnerbank vinden en de lokale wetten naleven”, verklaarde de CEO.

De oplossing bestaat in een programmeerinterface tussen de leverancier en de uitgever van de kaart, die als interface kan fungeren tussen de banken en de bitcoin-uitgevers. Op die manier ontstaat een vereenvoudigd betaalmiddel dat klanten aanspoort om hun bitcoins te gebruiken … en de handelaars om die munt te aanvaarden.

Toch staat niet iedereen zo positief tegenover het virtuele geld. MasterCard vindt bijvoorbeeld dat het tijd is om de bitcoin te reguleren, zoals elke andere financiële dienst.

In Australië kwamen begin december elektronische berichten aan het licht die waren uitgewisseld tussen de lokale divisie van MasterCard en de Commissie Financiën van de Senaat. Sinds de herfst loopt er in het land een onderzoek naar digitaal geld.

MasterCard vindt de regulering noodzakelijk om “de consument te beschermen, witwassen te bestrijden, de financiering van het terrorisme tegen te gaan en de stabiliteit van het financiële systeem te garanderen”. De kaartuitgever wijst ook op het zeer volatiele karakter van de munt, met zeer sterke schommelingen in 2014, wat bewijst dat de bitcoin ook het voorwerp van speculatieve investeringen is.