Het komt zo zelden voor, dat we er een artikel aan wijden: een centrale bank die zelf een elektronische portefeuille en virtueel geld creëert. Ondanks het verzet van de banken. Dit unicum speelt zich af in Ecuador.
Sinds december is Ecuador het eerste Zuid-Amerikaanse land dat eigen virtueel geld uitgeeft, een soort bitcoin voor binnenlands gebruik. Het zal rechtstreeks door de centrale bank in omloop worden gebracht. PaymentsView legt uit dat er eigenlijk een nationale elektronische portefeuille in het leven wordt geroepen. Het initiatief doet denken aan JoMoPay in Jordanië, maar dan op nog grotere schaal.
Een verklaring luidt dat in Ecuador 40% van de bevolking geen toegang heeft tot het banksysteem. Betalingen via een mobiele telefoon kunnen dus bijdragen tot een sterke groei van het aantal bankrekeninghouders onder de bevolking. Bij gebrek aan een fysieke aanwezigheid op het grondgebied vraagt de centrale bank aan de commerciële instellingen dus eigenlijk om distributeurs te worden. De commissie die zij in ruil ontvangen op de betalingen, is heel laag, 1,5 tot 3 eurocent.
Voor dergelijke initiatieven wordt meestal samengewerkt met telecomoperators of banken. Niet in Ecuador! De mobiele betalingen zullen er onafhankelijk van elke tussenpersoon functioneren. De centrale bank is bijgevolg verplicht om minuten aan te kopen bij de drie mobiele operators om het sms-systeem te voeden dat voor de mobiele betalingen zal gebruikt worden. Het voordeel van zo’n systeem is dat je dan geen recente smartphone moet hebben om met virtueel geld te betalen.
Ben Dyson, de oprichter van Positive Money, is enthousiast over het feit dat de overheid het initiatief neemt: “Interessant aan dit project is dat de centrale bank vindt dat de banken niet het nodige doen om de hele bevolking bij het banksysteem te betrekken. Dus zet ze die banken en het huidige systeem eigenlijk buitenspel. Dit zou andere centrale banken, elders in de wereld, op ideeën kunnen brengen.”