Een foto, een storting!

Op 04/10/12
Deel via

Klanten van verschillende banken zoals Wells Fargo, Bank of America of Citibank kunnen voortaan geld storten door gewoon een foto van hun cheque door te sturen via hun smartphone. Een interessant initiatief om de kosten van banken te drukken. Ook in Europa.

Banken gaan steeds verder in het ontwikkelen van mobiele bankdiensten. En ze hebben daar goede redenen voor. Een van de laatste innovaties op dit gebied is de Mobile Check Deposit. Een nieuwe tool die enkele Amerikaanse banken één na één op de markt brachten om eenvoudig, snel en efficiënt geld te storten op een rekening.

De klant neemt een foto van zijn cheque met zijn smartphone, stuurt de foto naar de bank via een specifieke app en de storting wordt automatisch uitgevoerd. De procedure is erg eenvoudig. Een e-mail bevestigt dat de storting daadwerkelijk is uitgevoerd. De hele procedure neemt 30 seconden tot een minuut in beslag! Kortom, u hoeft zich niet meer te verplaatsen naar de bank, de tijdwinst is aanzienlijk, de transactie is 24u/24 mogelijk, waar u ook bent en volledig gratis. Sinds de lancering van deze service stellen sommige Amerikaanse banken een stijging vast van 150 % voor stortingen via dit systeem.

Er is ook een voordeel aan verbonden voor de bank, meer bepaald wat de kosten betreft. Met mobile banking en de bijbehorende applicaties kan de banksector zijn verwerkingskosten en de kosten voor kantoren drukken. Banken kunnen bovendien weerwerk bieden tegen de steeds fellere concurrentie van niet-bancaire spelers die actief zijn op het gebied van betaaldiensten, bijvoorbeeld PayPal.

Sommigen hebben echter vragen bij het belang voor banken om een archaïsch betaalmiddel als cheques in stand te houden via dit nieuw soort applicatie.

En waar staat Europa met de Mobile Check Deposit? Sommige banken werkten er al heel snel mee. Een van de eerste bankinstellingen die voor deze technologie opteerden, waren Danske Bank (eind 2010 al) en BancoSabadell. Maar tot nu toe zijn dit een van de weinige banken die de weg naar Mobile Check Deposit hebben gevonden...