Een heel bankkantoor in een iPad

Op 13/04/16
Deel via

Klanten stappen nog zelden een bankkantoor binnen, dus komt de bank naar de klant via een tablet. Dit initiatief staat op naam van de Standard Chartered Bank.

“Retail Workbench”  heet de dienst die door de Standard Chartered Bank werd ontwikkeld en die de bankpraktijk in Zuid-Korea bij de lancering in 2014 letterlijk op zijn kop heeft gezet. Je opent er een rekening mee op vijf minuten en verwerft je kredietkaart op 30 minuten. Je hebt er alleen een iPad voor nodig die ingelogd is op het computersysteem van de bank.

Het product doorgelicht:

 

  • Een loket op je iPad

Een pc of printer zijn niet langer nodig. De oplossing bestaat uit één enkel platform om een lopende rekening of spaarboekje te openen of om een kredietkaart of persoonlijke lening te verkrijgen. Van invulformulieren tot e-zines met informatie: de verkopers gebruiken één loket om alle vragen van klanten te beantwoorden, waar die zich ook bevinden.

  • Altijd en overal

Een tablet volstaat voor veilige toegang tot de volledige bankinfrastructuur. Op elk uur van de dag of de nacht heb je als klant genoeg aan een mobiele internetverbinding. Tot voor kort kon je met een pc of tablet de bankdiensten raadplegen, maar je moest wel formulieren printen en ondertekenen. Die validatiefase in een bankkantoor valt hier weg.

  • Minder papier, meer digitaal

Klanten hoeven hun profiel bij de bank maar één keer in te vullen, via een tablet. Daarna staan alle mogelijke bankdiensten tot hun beschikking, zonder dat er nog papier (printen, faxen, via de post versturen) of handtekeningen aan te pas komen. De camera van de iPad volstaat om documenten (identiteitskaart, loonfiches) te digitaliseren en aan het gecentraliseerde klantendossier toe te voegen.

De wetten en regels die van land tot land verschillend zijn, vormen de enige rem op een grootschalige invoering van dergelijke systemen. Toch wil de bank proberen om haar “Retail Workbench” tegen eind 2017 in 18 landen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten aan te bieden.