Een lening verkrijgen op basis van je sociale ranking

Op 25/09/13
Deel via

Vrienden hebben op sociale netwerken en daar zelf ook actief zijn vergemakkelijkt voor de bevolking van de nieuwe economieën tegenwoordig de toegang tot krediet. Bij de startup Lenddo gaat niets boven een hoge sociale ranking om een krediet te krijgen en dat ook te kunnen terugbetalen.

Lenddo is een website voor microfinanciering die zijn klanten alleen wil leren kennen via hun pagina’s op Facebook, Twitter en LinkedIn, of via hun gmail-boodschappen. Een bepaalde reputatie in de sociale media volstaat om een krediet toegekend te krijgen. Om de ‘reputatie’ van zijn klanten te berekenen heeft Lenddo een algoritme uitgewerkt, dat ze LenddoScore noemden. Dat analyseert de sociale ‘rekening’ van de kandidaat: hoe lang is hij of zij al actief, hoeveel vrienden telt de aanvrager, gaat het om een vertrouwelijk netwerk (familie, vrienden, collega’s van het werk)? De LenddoScores gaan van 0 tot 1.000 en 300 is het minimum om aan een lening te geraken. Dat is echter niet de enige voorwaarde. Kandidaten moeten uiteraard ook connecteren op het platform en toestemming geven voor het volgen van hun sociale activiteit. Ook wordt gevraagd om drie vrienden uit te nodigen en met hen een ‘vertrouwensgemeenschap’ op te zetten. Daarenboven dienen ook nog eens minstens drie van je vrienden op hun beurt een LenddoScore van 300 of meer te hebben. Wie daadwerkelijk een krediet wil, moet tot slot ook voltijds werken en over een bankrekening beschikken.

Van elke persoon die een lening te pakken heeft wordt het vertrouwensnetwerk bij de terugbetalingshistoriek betrokken. Door op tijd af te betalen doet men zijn LenddoScore en ook die van het hele vertrouwensnetwerk verder stijgen

Het bedrag van de leningen kan gaan tot een maandloon en moet terugbetaald worden op een periode van 3 tot 12 maanden. Volgens Lenddo liggen de intrestvoeten lager dan wat je op een kredietkaart betaalt. Ze verschillen overigens van land tot land.

Lenddo is momenteel actief in de Filippijnen, Colombia en sinds augustus ook in Mexico. De organisatie richt zich vooral op die landen waar de toegang tot de traditionele financiële dienstverlening te wensen laat. De oprichters hebben 35 landen geïdentificeerd waar de activiteit op Facebook intensief is en die voldoen aan de ontwikkelingscriteria. Indonesië, India en Turkije komen als volgende aan de beurt. Lenddo telt nu iets meer dan 250.000 leden! Nog een veelzeggend cijfer: 59 % van de kredietnemers die een lening hebben terugbetaald doet opnieuw een beroep op Lenddo.

Als bewijs dat het model werk en belangstelling wekt: Lenddo haalde vorig jaar 8 miljoen euro op bij investeerders als Accel en Blumberg Capital.

Voor meer informatie