Een lening … via Facebook

Op 24/04/13
Deel via

De Braziliaanse bank Bradesco speelt al lang een pioniersrol op Facebook. Twee maanden geleden innoveerde ze opnieuw door leningen mogelijk te maken via het sociale netwerk. Het saldo van je rekening raadplegen of facturen betalen, op Facebook is het vandaag bijna de normaalste zaak van de wereld. Op Facebook een lening aanvragen, is dan weer veel minder gangbaar. Gewoon omdat tot nu toe nog geen enkele bank dat pad had bewandeld. Daar kwam dankzij de Braziliaanse bank Bradseco eind februari verandering in.

Het is dankzij de app F.Banking die de bank iets meer dan een jaar geleden voor Facebook ontwikkelde dat Bradesco deze service aanbiedt. Momenteel is de optie enkel beschikbaar voor klanten die al over een vooraf goedgekeurde kredietlijn beschikken. Ze kunnen de kredietlijn op Facebook deblokkeren met een wachtwoord, een viercijferige code en een veiligheidssleutel wanneer ze dat wensen. In de tab ‘lening’ van F.Banking kan de klant de status van zijn lening raadplegen en, als hij zijn kredietlimiet wil verhogen, een aanvraag versturen. Over het aantal mensen dat deze service in opmars gebruikt, bestaan nog geen cijfers (in de toekomst zul je niet alleen je kredietlijn kunnen opnemen maar ook rechtstreeks een krediet kunnen afsluiten). Het bestaan van deze tool als onderdeel van een in Facebook geïntegreerde app opent duidelijk mogelijkheden om nog meer services toe te voegen die via dit kanaal beschikbaar zijn.

Als je enkel naar een consumentenkrediet kijkt, dan moet je wel toegeven dat de toegang tot een lening op het moment en op de plaats dat je ze nodig hebt – bijvoorbeeld in een winkel voor een grote aankoop – bijzonder praktisch is. Er valt wel nog een weg af te leggen voor het kan via Facebook, maar sommige banken en financiële instellingen bieden de service al aan via smartphone in niet minder… 60 seconden! Bijvoorbeeld St. George in Australië. De consument krijgt dan wel een positief antwoord in minder dan een minuut, maar de transactie zelf moet hij nog wel in het bankkantoor afhandelen.

CUNA Mutual Group in de VS gaat nog een stapje verder! Bij deze dienstenleverancier (verzekeringen, activabeheer,…) voor meer dan 6.500 Credit Unions krijg je al dan niet groen licht in nog geen 15 seconden dankzij zijn mobiele app om leningen aan te vragen! Na iets meer dan een jaar had het systeem niet minder dan 35.000 aanvragen behandeld voor een totaal volume van 335 miljoen dollar! De aanvragen die ook omgezet werden in een krediet bedroegen 50 %. De gebruikers waren gemiddeld 32 jaar oud, terwijl de klant van de Credit Unions gemiddeld 47 jaar is. Meer weten.