Een ‘like’ in ruil voor een goede intrestvoet

Op 25/03/14
Deel via

Hoe verkrijg je een interessante intrestvoet voor de lening voor je huis of appartement? Bij de Nieuw-Zeelandse bank ASB kan een ‘like’ op de Facebook-pagina van de instelling al volstaan. De actie heeft het imago van de bank alvast een flinke boost gegeven. Hij kreeg er 20.000 nieuwe fans bij en heeft ondertussen alvast vier gelukkigen gemaakt...

Specialisten in sociale media zijn het er over eens dat het vandaag belangrijker is om op sociale netwerksites kwaliteitscontent te plaatsen dan om op jacht te gaan naar fans, followers, likes..., hoewel dit voor veel merken toch een doel op zich blijft. Om de teller de hoogte in te sturen, zetten communicatiebureaus dus originele acties op. Het meest spraakmakende voorbeeld van de voorbije weken in de financiële sector was ongetwij-feld ‘Like Loan’ van de Nieuw-Zeelandse bank ASB.

Begin deze zomer konden de fans van ASB vier weken lang elke woensdag een aantrek-kelijke (vaste) intrestvoet versieren voor hun (nieuwe of bestaande) woningkrediet. Bij elke nieuwe like ging de ‘intrestvoet’ omlaag. Aan het einde van de week werd uit de nieuwe likes de winnaar getrokken die dan een lening kreeg aan de intrestvoet waar de teller eindigde. Zo leenden de vier winnaars aan respectievelijk 2,47 %, 2,00 %, 1,15 % en 3,10 % (voor 1, 3, 2 en 5 jaar), terwijl de nominale intrestvoet wel 5,19 % bedraagt.

Bij het begin van de actie telde de Facebook-pagina van ASB 66.940 likes. Na de lance-ring van Like Loan kwamen er meteen 6.000 bij. Meer dan 800 mensen deelden de info de eerste dag al met hun vrienden en 6.390 praatten erover. Aan het eind van de ‘wed-strijd’ had ASB bijna 87.000 fans, een stijging van 20.000 op vier weken.

Sommigen zullen zich afvragen wat al die fans voor nut hebben als de bank geen heuse Facebook-strategie ontvouwt. Toch moeten we toegeven dat ASB Facebook perfect heeft weten te gebruiken om een van zijn producten te promoten, dat het de fans een concreet voordeel heeft geboden voor hun activiteit op de pagina en enkelen onder hen ook financieel beloonde. Dat alles is coherent en houdt rechtstreeks verband met de bank. Weinig financiële instellingen hebben hen dit voorgedaan. Al kunnen we ook de actie ‘Like-zins’ van het Duitse Fidor van eind 2012 vermelden. Daar hadden we het eerder al over. Ter herinnering: Fidor gaf alle klanten op hun rekening een extra vergoeding van 0,1 % voor elke 2.000 nieuwe likes op zijn Facebook-pagina. De aanvankelijke intrestvoet bedroeg 0,5 % en kon maximaal stijgen tot 1,5 % (vanaf 22.000 likes).