Producer tips: een masterclass creativiteit met Pomrad

Op 03/06/16
Deel via

Creativiteit is a b**ch. Of niet? Hoog tijd voor een masterclass met Pomrad. Boost je creativiteit met deze drie tips!

Urenlang turen naar de toetsen van je keyboard, het maagdelijke witte blad van je kladblok of het lege scherm van je computer? Creativiteit komt en gaat, en wordt zelden op bestelling geleverd. Of net wel? Synth wizard Pomrad heeft met ‘Knights’ net een onwaarschijnlijke vloedgolf van een debuutplaat op de wereld losgelaten en leek ons dé geknipte persoon voor enkele basics. Drie gouden tips voor meer creativiteit!

TIP 1: GEBRUIK DE HELE DAG

De grootste fout die je kan maken is wachten op je creatief moment. De basisregel: wacht NOOIT op inspiratie en creativiteit, maar ga ernaar op zoek! Bij mij zelf is het wel zo dat ik in de namiddag en ’s avonds makkelijker in een soort creatieve roes raak, maar zorg dat je je daar niet op vastpint. Elk moment van de dag heeft namelijk een belangrijke functie in het creatieproces. ’s Ochtends heb je bijvoorbeeld vaak een scherpere kijk. ’s Avonds kan je helemaal losgaan in de studio, ’s ochtends kan je dan oordelen of het de moeite waard is geweest. ☺ 

TIP 2: KIES DE JUISTE PLAATS

Zorg dat je je goed voelt op de plaats waar het moet gebeuren. Ik zelf hou er heel erg van om me terug te trekken in een soort cocon waar ik helemaal alleen m’n eigen ding kan doen. Ik woon ondertussen acht jaar in de stad en dat is – op dit moment – nog steeds de perfecte plaats voor mij. Maar misschien voel ik over een jaar of een maand de nood om ergens op het platteland een studio op te bouwen in the middle of nowhere. Het klinkt trouwens misschien contradictorisch, maar ik denk dat je in de stad soms makkelijker in je cocon geraakt dan op het platteland, precies door de stedelijke anonimiteit die je op het platteland veel minder hebt. 

TIP 3: ZORG VOOR VARIATIE

Zorg voor voldoende nieuwe prikkels en varieer in wat je doet. Ik kom bijvoorbeeld helemaal tot rust aan mijn klassieke piano. Als ik even genoeg heb van m’n synths of van het producen, dan zet ik me aan m’n piano en begin ik te tokkelen. Ik doe het helaas te weinig en zou dringend weer wat moeten studeren om mijn skills levend te houden… 

O ja, een mens zou bijna vergeten dat Pomrad vandaag zijn debuutalbum 'Knights' uitbracht. Je kan het resultaat hier beluisteren en aankopen!

Wie helemaal weg is van de keytar skills van deze boy kan terugkijken naar onze Live Session:


Cover © Suzanne Klein Egelink