Een mobiele rekening openen met een foto

Op 02/06/14
Deel via

Met Mitek zou je al geld op een rekening kunnen zetten door een foto te nemen van een cheque. En dankzij een gelijkaardige technologie kun je ook al een bankrekening openen. Andera en Kofax pikken hierop in.

‘App Explosion: Lessons From the Top 20 Banks’, een rapport dat Gartner in mei 2013 publiceerde, geeft aan dat 75 % van de CIO’s in de bankwereld van plan is meer geld uit te trekken voor de ontwikkeling van mobiele applicaties. Gartner duidt op de noodzaak voor de instellingen om een stappenplan op te stellen dat gebaseerd is op nieuwe functionaliteiten. Een van die functionaliteiten is de vereenvoudiging van het proces voor het starten van een bankrelatie om die uitsluitend mobiel te maken. Hoe?

Nu de  technologie voor de digitalisering van een cheque met een mobiele telefoon een hoge vlucht neemt, moet er volgens Mitek ingezet worden op het benutten van diezelfde technologie om een rekening te openen.

De transactie ‘Mobile Photo Account Opening’ elimineert de noodzaak om manueel documenten te verzamelen of te scannen en nadien door te mailen. Zo kun je een foto nemen van je rijbewijs of identiteitskaart (recto verso) bij een inschrijvingsprocedure. Het proces wordt rechtstreeks geïntegreerd in de verificatie van de informatie via mechanismen ter voorkoming van fraude en diefstal van identiteit, maar door zich uitsluitend te concentreren op de mobiele terminal (smartphone, tablet) zodat dit het enige toestel wordt voor de bankrelatie.

Uitgever van bancaire en financiële software Andera wijst erop dat beeldvorming al in 90 tot 95% van de gevallen werkt. Zijn platform oFlows werkt ook aan het proces om rekeningen te openen door gebruik te maken van digitalisering. Andera beklemtoont wel dat beeldvorming ‘geen doel op zich is’, enkel een ‘stap in een breder proces met betrekking tot identiteitscontrole’.

Het concept is niet nieuw. Kofax, een andere uitgever van beeldvorming, lanceerde in 2012 een identiek inschrijvingsproces voor de verzekeringswereld.