Een online bank voor expats

Op 01/07/15
Deel via

Monese haalde onlangs bijna 2 miljoen euro op om een online bankdienst voor expats en immigranten in het leven te roepen. Mensen in deze situatie ondervinden immers vaak moeilijkheden om een bankrekening te openen in de traditionele instellingen.

De in Londen gevestigde bancaire start-up lanceert deze zomer zijn eerste product. Hij reageert ermee op het probleem van de verblijfsbeperkingen voor al wie op Brits grondgebied aankomt, maar het model is natuurlijk ook bruikbaar in veel andere landen.

Aan de wieg van het bedrijf staat Norris Koppel, een Est die zelf hemel en aarde heeft moeten bewegen om een rekening te openen in Londen. Hij zocht en vond medestanders. Bij de belangrijkste investeerders treffen we Shakil Khan aan, een van de eerste mensen die bereid waren om Spotify te helpen lanceren. Hij kon ook medewerkers van Skype en de Royal Bank of Scotland overtuigen om bij de start-up aan de slag te gaan.

Het basisbaabod van Monese omvat een zichtrekening die heel eenvoudig online of via een mobiele app is te openen. Dat is gratis en er worden geen maandelijkse kosten aangerekend. De klant beschikt over een debetkaart en faciliteiten om overschrijvingen te doen, onder andere internationaal.

In tegenstelling tot andere nieuwe instellingen, zoals Starling, dat we in januari 2015 voorstelden, beschikt Monese nog niet over een volledige banklicentie. Het bedrijf verkoopt dus producten van andere banken onder de eigen merknaam.

Het bedrijf is ontstaan in Londen, maar het is van plan om zich op (heel) korte termijn in andere landen te vestigen.