Een unieke ervaring op iPad… en iPad Mini

Op 12/12/12
Deel via

Hoe zorgt u ervoor dat een tablet-app niet gewoon een aangepaste versie is van de traditionele online bankdiensten of een versie van een smartphone-app voor een iets groter scherm? Om nog maar te zwijgen over de kopbrekens die 7 inch tablets opleveren...

Een tablet is een apart medium. Vandaar dat u aan een specifieke interface en dito functies moet denken als u een app voor tablets ontwikkelt. Toch als u de gebruiker  - de klant dus – een unieke ervaring wilt geven. Citi is de bank die dit tot nu toe het best heeft begrepen.

Om zijn iPad-app te ontwikkelen heeft Citi eerst de tabletmarkt en de gewoonten van de gebruikers geanalyseerd. Lees de analyse in deze presentatie. De bank stelde zich ook vier vragen: hoe genereer je waarde voor je klanten, hoe speel je in op de mindset van de tabletgebruiker, hoe benut je het formaat en ten slotte, hoe snel kun je de app ontwikkelen? Pas na het beantwoorden van deze vragen, ontwikkelde Citi de app. Doel van de app: de klant plezier bezorgen, engagement ontwikkelen door financiële analyse en budgetbeheer mogelijk maken dankzij een sterke ondersteuning  van de grafische en tactiele eigenschappen van het materiaal. Met succes: meer dan 3/4 van de gebruikers is bij elke sessie actief op meer dan drie schermen... De bank stelt zelfs vast dat duizenden klanten hun eerste ervaring met afstandsbankieren hebben via deze app!

Wat heeft de app precies te bieden? U kunt er uiteraard uw rekeningsaldi en recente verrichtingen mee raadplegen, overschrijvingen uitvoeren en facturen betalen, de locatie van kantoren en ATM’s consulteren, maar de app bevat ook functies om uw geldzaken mee te beheren (de informatie wordt voorgesteld in de vorm van interactieve grafieken), praktische inhoud en artikels van de adviessite van de bank. Tracey Weber, managing director voor internet en mobiele applicaties, legt de strategie uit in een interview aan de American Banker. De app ontdekt u hier.

Het voorbeeld van Citi kan inspirerend werken om ook een unieke tabletervaring te creëren, maar met de komst de minitablets (7 inch in plaats van 10) is het opnieuw aanpassen geblazen. De bestaande apps werken op de kleinere tablet, maar de ervaring van de gebruiker zou wel eens kunnen tegenvallen. Er dringt zich dus een doorgedreven analyse op om er zeker van te zijn dat de app beantwoordt aan de verwachtingen van de klanten, ongeacht het gekozen toestel.

Wie kleinere afmetingen zegt, zegt ook grotere mobiliteit. De trend naar een ‘sedentair’ gebruik van tablets kan gekoppeld worden aan een breder gebruik buitenshuis. Vanuit praktisch oogpunt kun je de iPad Mini en andere 7 inch-tablets door hun grootte makkelijk in één hand vasthouden. Dat vraagt een aanpassing van de interactiemodi (vermoedelijk zal men voorrang moeten geven aan ‘taps’, ‘double ‘taps’, scrollen,…) en de keuze voor een ‘portrait’-weergave, daar waar hun grotere broer vaak in ‘landscape’-weergave wordt gebruikt.

3 overwegingen waarmee u rekening moet houden als u uw tablet-apps wilt aanpassen aan het miniformaat.