Een Visa-terminal in je BMW

Op 28/08/15
Deel via

Kaartuitgever Visa aast op een plaatsje aan boord van onze auto voor vlotte betaling aan de drive-in. In Californië is er een experiment met BMW gestart. Wat moeten wij er ons bij voorstellen?

Apple en Google zetten alles op alles om voor hun technologieën een vaste plaats in onze auto’s te veroveren. Anderzijds willen de constructeurs zo lang mogelijk baas in eigen dashboard blijven. Daarom hebben de giganten uit Silicon Valley technologieën ontwikkeld die de telematicasystemen van de constructeurs niet vervangen, maar het scherm van de iPhone of het Android-toestel overbrengen naar het touchscreen van de auto. Dat levert enerzijds CarPlay van Apple op en anderzijds Android Auto. Maar ook BlackBerry speelt een rol op dit domein: Ford zal de QNX-technologie vanaf 2016 inbouwen in zijn geconnecteerde systemen.

Zijn de andere autoconstructeurs bereid om de strijdbijl te begraven? Eigenlijk niet. Ze hebben echt geen zin om de technologiereuzen de controle over hun voertuigen te laten overnemen. Ter gelegenheid van het Mobile World Congress Shanghai 2015 besloot BMW in juni even met de spierballen te rollen. Het was al bekend dat de Duitse constructeur de invoering van Apple- en Google-systemen in zijn auto’s op de lange baan schuift om voorrang te geven aan zijn eigen ecosysteem: BMW/Mini Connected.

Met Visa test hij nu een innoverend concept uit. Beide bedrijven maakten een project bekend dat ze momenteel in het noorden van Californië uitvoeren. De “Visa Checkout”-functie is in het voertuig zelf geïntegreerd. Op die manier willen ze een snelle en beveiligde oplossing leveren, zonder dat de klant aan een drive-in - fastfoodrestaurant, Starbucks, … - nog een bankkaart moet tevoorschijn halen. Tankstations en openbare of privé-parkings zijn mogelijke andere toepassingen. Als het systeem “successful” blijkt, zou het ook snel tot bijvoorbeeld tolstations op snelwegen en andere regio’s kunnen worden uitgebreid.