Eenvoudig muziek maken via je browser met deze 6 websites

Op 07/07/16
Deel via

Ook zonder enige productie-ervaring kan je tegenwoordig fijne deuntjes maken op het internet.

Iedereen kan tegenwoordig muziek maken. Een laptop, wat software en je bent vertrokken. Naast een totale revolutie in de muziekindustrie heeft dat nog voor een ander leuk neveneffect gezorgd: de opkomst van simpele websites die de gebruiker op een creatieve en uitnodigende manier laten omgaan met het productieproces. Daarover schreven we eerder al, maar de (digitale) wereld zit niet stil en enkele maanden later vonden we alweer een zestal interessante online bestemmingen. Met een simpel, prachtig en praktisch design kan je experimenteren met geluiden, ritmes, beats en bassen. Geen stuff voor doorwinterde producers dus, maar leuk en verslavend voor alle leeftijden, ongeacht ervaring!

Patatap: www.patatap.com

patatap-2


Dit is wat er gebeurt als een grafisch designer muziekproductie herleidt tot de absolute basics. Gebruik eender welke toets op je klavier en je tonen worden voorzien van kleurrijke cirkels, lijnen of golven. Minimalisme op z’n best.


Sampulator: www.sampulator.com

sampulator


Voor wie deze ‘klavier-toetsenbord’ methode iets serieuzer wil nemen kunnen we Sampulator aanraden. Elke toets heeft een duidelijke functie en je kan via een DAW je resultaten verwerken tot een echte track.


Type A Tone: www.typatone.com

Schermafbeelding 2016-07-07 om 11.36.29


Ok dit is niet echt een instrument of website - eerder een tool die van je smartphonetoetsenbord een piano maakt. Elke sms die je vanaf nu typt wordt zo een klein muziekstukje.


Seaquence: www.seaquence.org

Seaquence


Deze is een speciaaltje, een van de meest originele music making websites die we ooit zijn tegengekomen. Hier speel je een soort God (of bio-lab assistent) die het DNA van micro-organismen aanpast, waardoor de muziek die ze uitzenden verandert. Op die manier creëer je zo je eigen perfecte muzikale harmonie onder een virtuele microscoop.


Pulsate: lab.andre-michelle.com/pulsate


Schermafbeelding 2016-07-07 om 11.46.58


Terug naar iets eenvoudigers. Bij Pulsate klik je op het scherm, waarop cirkels zich gaan beginnen uitbreiden en weer inkrimpen. Elke aanraking maakt een ander geluid en voor je het weet heb je een mooi pallet aan relaxerende soundscapes à la Four Tet.


Tone wheels: lab.andre-michelle.com/tonewheels

Schermafbeelding 2016-07-07 om 11.49.20


Deze is van dezelfde studio als Pulsate aka verwacht je dus aan iets extreem simpel. Creëer en verplaats stippen waar je maar wil op het speelvlak. Elke aanraking met een van de draaimolens levert een fijne toon op. Ook hier heb je verbazend snel een rustgevende symfonie van zachte noten.