En plots werd marketing ‘responsive’

Op 24/06/13
Deel via

Marketing die zich in real time kan aanpassen. Met responsive marketing en responsive design krijgen merken en marketeers ‘superkrachten’ om tevoorschijn te komen op geschikte momenten voor de gebruiker. Zo bouw je een constante en goedkopere relatie op met de klant.

In de nieuwe mobiele omgeving is alles voortdurend in beweging. En dat stuurt ook de marketing in de war. Want als de dragers voortdurend veranderen, hoe ontwikkel je dan berichten en gebruiksvriendelijke sites voor al die platformen en dragers?

Het antwoord luidt responsive design (of het ontwerp van adaptieve sites). Het onderwerp is brandend actueel. Alle marketeers willen een responsive design. Toch is het concept niet helemaal nieuw. Is het dan een modegril? Neen, veeleer een onvermijdelijke evolutie van het internet. Om te surfen, gebruik je vandaag meer je smartphone en je tablet dan je pc, of beide samen!

Met responsive design kun je een website aanpassen  - ook bestaande websites – aan alle soorten terminals en besturingssystemen door enkel met de stijlpagina’s te spelen (teksten, beelden en fonts). Dankzij deze zeer flexibele ontwerpmodus ontwikkel je een site in één keer, waardoor je de kosten kunt verdelen. De weergave van de inhoud en de functionaliteiten van de site passen zich automatisch aan aan de drager die je gebruikt (aangesloten tv, een pc met 24 inch-scherm, een smartphone, een tablet,…). Kortom, met responsive design heb je altijd en overal en met om het even welk toestel toegang tot content. Dat noemen we het Atawad-concept, een concept dat de return van bijvoorbeeld e-mailcampagnes verbetert. Een klant die een verbinding maakt met een ergonomische mobiele site die je vlot kunt lezen, is geneigd om langer op die site te blijven.

Naast het financiële aspect heeft responsive design als voordeel dat het massaal elementen gebruikt die interessant zijn voor natuurlijke indexering, zo stelt de site Webmarketing & Com. Responsive design kan immers volledig rekening houden met alle SEO-problemen, zodat merken beter zichtbaar zijn en dus meer concurrentiekracht hebben op zoekrobots.

Dit is op en top responsive marketing. Een vorm van marketing die in de toekomst kan kijken (dankzij het inzamelen van gegevens, de Big Data) om de consument te verrassen of voor te zijn met wat hij wil en waar hij het wil op een specifiek moment (dankzij geofencing).

Meer info over responsive marketing.