En waarom start je niet als zelfstandige in bijberoep?

Op 06/09/17
Deel via

Je werkt al als loontrekkende, maar je wil meer. Meer verantwoordelijkheden, meer werk en vooral meer inkomen zodat je je dromen kan nastreven, een wereldreis maken of een oldtimer kopen in je droomwagen rondtuffen. En als je nu eens zou starten als zelfstandige in bijberoep, naast je vaste job?

Je wil ondernemen, maar je zit “vast” aan je huidige job. Laat je alles achter om je in het avontuur te storten? Misschien liever niet. En toch zit je hoofd vol ideeën en je wil je op je 85e niet afvragen of je de sprong toch had moeten wagen... En als je nu eens zou starten als zelfstandige in bijberoep? Als zelfstandige in bijberoep betaal je minder sociale bijdragen en ben je tot een zeker bedrag vrijgesteld van btw, terwijl je toch je zaak kan uitbouwen. Wie weet is de combinatie vaste job-bijberoep wel de ideale win-winsituatie voor jou!? Start net als 230.000 andere Belgen als bijberoeper!

Zelfstandige in bijberoep zijn heeft heel wat voordelen

Als zelfstandige in bijberoep onderneem je en bouw je je eigen bedrijf uit zonder al te veel – vooral financiële – risico’s. Je hebt je vaste job, op kantoor of in een winkel, en in je vrije tijd werk je aan je eigen activiteit. Word je graficus, schilder of binnenhuisdecorateur? Of misschien wel lamakweker, lesgever twerken of sneakerhersteller... Buiten je gewone werkuren oefen jij het beroep van je dromen uit.  Zo heb je de kans om te kijken of je activiteit aanslaat en een succes wordt, en om je omzet uit te bouwen. Werkt het niet? Geen paniek, je staat niet op straat. Je hebt immers toch een vast inkomen uit je vaste job en je behoudt alle voordelen en rechten van je statuut van loontrekkende (vakantiedagen, arbeidsongeschiktheid, pensioen,...). Je hebt meteen ook de tijd om te leren, je markt te ontdekken en te leren kennen  en je netwerk uit te bouwen. Weer een stapje dichter naar het statuut van zelfstandige in hoofdberoep en je eigen bedrijf. 

Minder administratieve rompslomp

Als zelfstandige in bijberoep heb je ook veel minder administratieve rompslomp. Je sociale bijdragen liggen lager wanneer je start en je kan vrijgesteld worden van btw als je jaaromzet niet hoger ligt dan 25.000 euro. Geen btw aanrekenen op je facturen, geen kwartaalaangiften invullen, dat klinkt als een droom, en bovendien heb je zo meer tijd over voor die 459 andere taken die er per week op je liggen te wachten. 

Een dag telt maar 24 uur

Werken in je vrije tijd, dat is werken ‘s avonds en in het weekend. Een week telt maar 7 dagen, een dag maar 24 uur. Je sociale leven (om maar te zwijgen van je liefdesleven) kan eronder lijden, zeker in het begin. Je zegt immers niet zomaar ‘nee’ tegen een nieuwe klant, ook al zit je planning al propvol. Maar goed, dat is een keuze die je maakt, een opoffering zelfs wanneer net hét feestje van het jaar of dat weekendje met de vrienden gepland staat. Maar ook daarvoor bestaan oplossingen. Als je werkgever daarmee akkoord gaat, kan je 4/5 gaan werken, zodat je meer tijd hebt voor je nieuwe zaak. Daarna ga je voor halftijds, en ten slotte stap je misschien wel helemaal over...

Hoe word je zelfstandige in bijberoep?

Als zelfstandige in bijberoep heb je echter wel dezelfde verplichtingen als zelfstandigen in hoofdberoep. Eerst en vooral moet je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en een bewijs leveren van je hoofdberoep, je activiteit aangeven bij het ziekenfonds en sociale bijdragen betalen. En zelfs als je bent vrijgesteld van btw, moet je je wel inschrijven als btw-plichtige en ieder jaar je lijst met klanten indienen! Als je dat allemaal in orde hebt gebracht, kan je je volop op je business richten... en je bankrekening!

Heb je een duwtje in de rug nodig om je project te lanceren door het te delen met een publiek? Waarom doe je dan geen beroep op crowdfunding, bv. via Hello crowd!?

Advies nodig van professionals? Check zeker Bizcover waar je tips krijgt van experts. Ook een website als Securex is een ware schat vol informatie die je helpen om te starten als zelfstandige in bijberoep. 

Veel succes! 😊