Engelsen nu echt klaar voor de wallet

Op 15/08/14
Deel via

Een peiling in Groot-Brittannië laat zien dat de meeste smartphonegebruikers een mobiele portefeuille best een aantrekkelijk idee vinden. Maar ze hebben wel enkele bedenkingen …

De studie van Marketing Science levert verrassende conclusies op. 78% van de 24- tot 35-jarigen verklaart dat ze graag een mobiele portefeuille willen gebruiken. Zelfs de helft van de 65-plussers staat er positief tegenover. Dat laatste is niet zonder belang. Wie een digitale of mobiele toepassing wil aanbieden, mag voortaan de senioren niet over het hoofd zien.

Weliswaar zegt 66% van de bevraagde personen dat ze een “mobile wallet” wel zien zitten, maar niet in de eerste plaats om te betalen. 49% vindt een virtuele portefeuille vooral handig om de (te) talrijke lid- en klantenkaarten te vervangen en 43% om vouchers en kortingbonnen te beheren. Slechts 30% wil er betalingen van minder dan £ 20 (30 euro) mee uitvoeren. Bij grotere bedragen daalt dit percentage tot 15%, uit veiligheidsoverwegingen.

Richard Snoxell, onderzoeker bij Marketing Sciences, bevestigt dat “de meningen over mobiel betalen momenteel sterk uiteenlopen. Zorgen over de veiligheid van de transacties zijn de sterkste rem. Ontwikkelaars van mobiele apps moeten nu echt gaan nadenken over een pincodesysteem om betalingen te bevestigen. Dat zou al veel bezorgdheid wegnemen.” Het merk dat de consumenten het veiligste vinden, lijkt Paypal te zijn. 37% heeft er vertrouwen in, iets meer dan in Visa en MasterCard.

Het onderzoeksbureau gaat de komende maanden bekijken hoe de financiële instellingen op dit punt evolueren. Maar “ook ontwikkelingen als Google Wallet verdienen onze aandacht als ze naar Europa komen en natuurlijk ook Apple”. Wie zal volgens Marketing Science voor een doorbraak zorgen? “Niet noodzakelijk het bedrijf dat de eerste virtuele portefeuille lanceert. Succes is weggelegd voor een eenvoudige, evidente oplossing. Eentje die de gebruikers bijvoorbeeld hun uitgavenplafond laat controleren of de consument geruststelt met een zichtbare, maar niet-complexe beveiligingslaag”.