Er is nog hoop voor de banken

Op 09/08/12
Deel via

De meeste virtuele betaaloplossingen worden niet door banken ontwikkeld en gepromoot. Hebben banken de strijd om mobiel betalen verloren? Een terechte vraag. Maar er is nog hoop…

De vaststelling is niet nieuw. Sommigen vragen zich al enige tijd af of banken de trein van mobiel betalen gemist hebben. Het is nog geen verloren zaak, maar banken en financiële instellingen mogen nu niet meer bij de pakken blijven zitten. Anders dreigen uitgevers van kaarten en andere spelers uit de privésector, die al verder staan op dit vlak, hen de loef af te steken. Denk maar aan de overname vanTunz.com midden juli, een pionier in mobiel betalen in België, door Ogone, de operator voor online betaaldiensten, de initiatieven van VISA met de payWave, Google en zijn Google Wallet, die op op meer en meer smartphones beschikbaar is, de PayPass wallet van MasterCard en de iWallet van Apple.

Volgens een onderzoek van MasterCard zijn veel landen zoals België zijn nog niet klaar voor peer-to-peer, m-commerce of virtuele mobiele betaaloplossingen. Maar om niet achter de feiten aan te hollen als het zover is, moeten banken vandaag al in actie schieten.

Het ‘wallet’-concept lijkt een groot aantal banken en niet-banken te interesseren. De reden? Het maakt betalen eenvoudiger. In plaats van de kaartgegevens in te voeren, selecteren gebruikers de te debiteren kaart gewoon uit een lijst met vooraf ingevoerde betaalmiddelen. Ook multikanaalgebruik is mogelijk: u kunt de ‘wallet’ zowel op uw pc, een mobiele site of een smartphone gebruiken.

Toch is het zo dat “betaalmiddelen enkel succes hebben als hun universaliteit is bevestigd”, zo blijkt uit het rapport Pauget-Constans over de toekomst van betaalmiddelen. Banken zullen dus op zoek moeten naar een gemeenschappelijke oplossing om weerwerk te bieden tegen nieuwkomers, weet Kazem Tabrizi, bankmanager en co-host van de interne expertisepool voor betalingen van Weave. Hij zegt dat “banken veel troeven hebben om andere marktspelers te bekampen. Het belangrijkste is het vertrouwen krijgen van hun klanten en vooral het klantenrisico onder controle houden. Als banken elkaar de hand reiken, kunnen ze een marktnorm invoeren en hun klanten massaal voor zich winnen. Hiervoor moeten ze het eerst eens worden over een eenvoudige, vlotte, beveiligde en gratis ‘multibanking wallet’-oplossing met een beperkte impact voor winkeluitbaters”.

Vraag blijft dus wie de portefeuille van morgen zal controleren en wie de strijd zal winnen?