‘Facebook banking’ door La Caixa

Op 23/06/14
Deel via

Na de eerste toepassingen in groeilanden (India, Maleisië, Nigeria,…) ontstaat ook geleidelijk aan het idee in de geïndustrialiseerde landen om bankdiensten te integreren in Facebook. Het initiatief van de Spaanse bank La Caixa staat nog in zijn kinderschoenen, maar introduceert het concept wel voor het eerst in Europa.

In maart was de Spaanse bank BBVA – die momenteel de 4de plaats bekleedt in de ‘Social Media Sustainability Index’ – een van de eerste banken die het idee van
‘F-Banking’ concreet vorm gaf
. F-Banking staat voor bankieren via Facebook in Chili, waar Facebook het meeste gebruikers telt in heel Zuid-Amerika. Het eerste financiële product van de bank via de sociale media heet BBVA Link. Je kunt er geld mee versturen naar je Facebook-vrienden.

Vandaag is La Caixa de eerste Europese bank die de sprong waagt. In tegenstelling tot BBVA Link is dit geen gewoon P2P-betaalmodule maar een volledig gamma met bancaire en financiële diensten.

De oplossing geeft toegang tot een dashboard waar de klant een overzicht krijgt van zijn financiële situatie (rekeningen, betaalkaarten en facturen). Naast het raadplegen van je rekening kun je binnenkort ook om het even welke transactie uitvoeren zonder dat je via de app of de site van de bank moet gaan. Het kan allemaal in een beveiligde Facebook-modus.

De app Caixa heeft ook een service om schenkingen te doen aan het goede doel in het Engels, het Spaans en het Catalaans. Ook intekenen voor een gepersonaliseerde kaart, een service die al bestond vóór de introductie van Facebook banking (ook f-banking genoemd) is beschikbaar via deze interface die zal evolueren naar geldoverdrachten in P2P-modus. Daarnaast wordt het mogelijk om je telefoonkaarten opnieuw op te laden via de app zonder authenticatie.
Het blijft weliswaar bij een schuchtere poging, maar het is wel de eerste in Europa.