Facebook France en BPCE, de op één na grootste bankgroep in Frankrijk, slaan de handen in elkaar. BPCE wil via Facebook en Instagram praten met klanten. Hoe gaat dit in zijn werk?
In juni 2014 kondigden wij al aan dat steeds meer bankaanbiedingen via Facebook verlopen. BBVA was een van de eerste grote bankgroepen die in Chili aan “F-Banking” begon te doen. Dit staat voor bankieren via een beveiligde app op het sociaal netwerk. De reden is duidelijk: de penetratiegraad van Facebook is er het grootste van heel Zuid-Amerika.
Alles goed en wel, maar Facebook is toch in de eerste plaats een sociaal netwerk, al host het apps. Maar dat belet banken niet om hun klantenrelatie via dit kanaal te verzorgen. BPCE gaat nu in Frankrijk exact die richting uit. Deze coöperatieve groep (de op één na grootste bankgroep in Frankrijk) kondigde enkele weken geleden aan dat hij een partnership heeft gesloten met Facebook. De groep wil een pionier van de menselijke en digitale relaties zijn. Na de verzekeringsmaatschappij AXA is BPCE de tweede grote speler uit de sector die in Frankrijk een partner van Facebook wordt.
De samenwerking moet ertoe leiden dat alle merken van de groep (Banques Populaires en Caisse d'épargne) hun klanten een manier bieden om via het sociale netwerk een dialoog te voeren met bankadviseurs. Facebook kondigt anderzijds aan, dat het de groep toegang tot zijn tools en technologieën zal geven en tot zijn technische, creatieve en marketingteams, om verdere samenwerking op diverse domeinen te ontwikkelen.
Nog deze zomer starten er verscheidene projecten:
1. De klantenrelatie en het aanbod aan dagelijkse bankdiensten verruimen, zodat bankklanten bijvoorbeeld hun bankverrichtingen via Facebook kunnen uitvoeren.
2. De bank zal nieuwe diensten testen en hierbij steunen op de onderzoeks-
en ontwikkelingsteams van Facebook in Europa en in de Verenigde Staten.
3. De bank zet een meer sociale communicatie op door haar communicatiestrategie via Facebook en Instagram te versterken.
Maar een sterke communicatie op de sociale netwerken schud je niet zomaar uit je mouw. De bankgroepen moeten zich vakkundig laten begeleiden, in de eerste plaats door Facebook. Ryan Holmes, CEO van Hootsuite, legt op TechInAsia uit dat je vooral transparant moet zijn, maar gemakkelijk is dat niet: “Als een bedrijf beslist om DM’s (direct messages) op de sociale netwerken niet in te schakelen, krijgt de klant het gevoel dat er geen belangstelling is voor wat hij te zeggen heeft.”