Facebook experimenteert met een 5-sterrenratingsysteem op de fanpagina’s. Welke impact heeft dat op de merken en wat moeten financiële marketeers nu al weten over dat nieuwe ratingsysteem?
Facebook krijgt Yelp-allures. Sinds november krijgen Facebook-pagina’s geleidelijk aan een ratingsysteem – of het nu gaat om een merk of een bedrijf. Deze rating komt naast de ‘like’-functie te staan, waarmee je je op content kunt abonneren. Het ratingsysteem bestaat uit een schaal van 1 tot 5 sterren en moet een idee geven van het engagement van de fans.
Deze nieuwigheid is best interessant: de maatstaf voor succes is niet langer uitsluitend het aantal ‘likes’, maar ook de kwaliteit. Positieve scores weerspiegelen het engagement van de consument tegenover een financiële instelling.
De keerzijde van de medaille? Laat ons zeggen waar het op staat: niet alle merken zullen systematisch 5 sterren krijgen. Negatieve commentaren die klanten delen op je pagina’s, kunnen de rating onderuithalen. De oplossing: de gesprekken blijven volgen en er op een positieve manier aan deelnemen, met als enige doelstelling de tevredenheid van de consument.
De invoering van de ‘stars’ gaat niet gepaard met een heleboel documentatie voor pagina-eigenaars, klaagt Jay Baer van Convince & Convert. Hij zit met een heleboel vragen: wordt de score enkel bepaald door mobiele gebruikers? Hoeveel personen hebben het bedrijf gequoteerd? Zijn de recentste scores het meest zichtbaar/representatief? Zijn de commentaren van leden met een sterke sociale aanwezigheid doorslaggevend? Heeft de rating een impact op de weergave in de status van de gebruikers? Kunnen de gegevens van de rating (de identiteit van de commentatoren bijvoorbeeld) gebruikt worden in een reclamecampagne? Hoe beheert Facebook de (kunstmatige) beoordelingen?
Veel specialisten in marketing voor banken zullen niet graag hebben dat het grote publiek hun bank quoteert. Is het mogelijk om die functie weg te halen? Ja, maar tegen welke prijs! Je zult bijvoorbeeld het fysieke adres van je Facebook-pagina moeten weghalen. Je kunt ook de check-inoptie onder de geografische kaart in ‘Pagina-info’ deactiveren. Derde mogelijkheid: de bedrijfscategorie waarin je profiel staat veranderen in ‘Other’. Hou jezelf ook niet voor de gek: door dit te doen, sluit je veel toegangspoorten naar je merk af. Lees: de rating is er, je past er je best aan aan.