Facebook geeft banken inspiratie

Op 08/05/15
Deel via

En echt niet alleen voor een mobiele bank of contactloos betalen! Het project met open source-servers van het sociaal netwerk gaf stof tot nadenken aan Bank of America, dat aan een gigantische digitale omslag is begonnen.

In de Wall Street Journal verklaarde David Reilly, CTO van de groep Bank of America, dat in 2013 een enorme omschakeling van de informaticastructuur van de onderneming van start is gegaan. De belangrijkste Amerikaanse depositobank wil een omgeving creëren die erg lijkt op die van internetreuzen als Facebook, Microsoft en Amazon.

Bank of America wil tegen 2018 liefst 50% besparen op de gebruikskosten van zijn computerinfrastructuur. Tegelijk is dit een cruciaal domein, aangezien sommigen - en daar hoort BVVA zeker ook bij - vinden dat banken voortaan ook apps en software moeten uitgeven. In februari verklaarde de CEO van de Spaanse bank dat wereldwijd de helft van de banken de digitale revolutie niet zal overleven als zij het niet over een totaal andere boeg gooien. Hij wees in dit verband op de kolossale impact van de technologie op de evolutie van de financiële sector.

BoA doet nu ook mee met het Open Compute Project, het project van open source-hardware waarvoor Facebook het initiatief nam. De bank besteedde vorig jaar meer dan 3 miljard aan dit project. Momenteel scheidt ze hardware van software om aanzienlijke kostenbesparingen te verwezenlijken (volgens een raming 1,5 miljard euro). Facebook gaf het goede voorbeeld. Het Open Compute Project leverde het sociaal netwerk 1,2 miljard dollar aan besparingen op in 2014. Dit komt overeen met de energie van 40.000 woningen en de koolstofuitstoot van 50.000 auto’s.