Facebook vermindert doelbewust uw schare fans

Op 24/02/14
Deel via

Uw fans krijgen uw posts en updates minder en minder te zien. Dat is ook normaal, want Facebook heeft beslist dat je sommige fans niet meer kunt ‘bereiken’ tenzij je er geld voor neertelt...

Eind 2013 bevestigde een onderzoek dat van de 1.000 Facebook-pagina’s enkel bedrijven die betalende promotiecampagnes voerden, hun organische traffic zagen stijgen. Heb jij ook de indruk dat je updates en artikels steeds minder fans bereiken, dan zie je geen spoken. Facebook heeft namelijk beslist om nieuwe regels in te voeren waardoor je langs de kassa moet als je de zichtbaarheid en de penetratiegraad van je berichten wilt optimaliseren.

Wat is er precies gebeurd? “We gebruikten Facebook-advertising om onze pagina en content te promoten. Zodra we stopten met de campagne, zagen we de organische traffic op onze pagina dalen van 69 naar 83 %, verklaarde Jay Hawkinson van het agentschap Sim Partner in december 2013. Toch wel een behoorlijke terugval.

Facebook speelde geen verstoppertje en bevestigde dat er veranderingen zijn aangebracht in het algoritme van de newsfeed: “De concurrentie is moordend als het gaat over News Feed, staat te lezen in een artikel dat gepubliceerd werd op de site Facebook for Business op 5 december 2013. Meer en meer gebruikers delen hun content. Pagina’s zullen wijzigingen ondergaan in geposte berichten en dat zal resulteren in een daling van de organische zoekopdrachten. Doelstelling: kwaliteit. En wie kwaliteit zegt, zegt ook budget...

Algoritmes zijn voortdurend in beweging. Jaarlijks wordt het algoritme van Google 500 tot 600 keer veranderd! Alleen al in 2013 onderging Google 15 ingrijpende veranderingen volgens de site Moz. Vandaag slokt Google 42 % van de onlinereclame op, tegenover 9 % voor Facebook.