Febelfin haal slag thuis!

Op 04/10/12
Deel via

4.376.000 views op 1oktober! De Belgische federatie van de financiële sector wilde de aandacht trekken, maar dacht nooit dat ze een wereldwijde buzz zou creëren met haar virale video over een goed geïnformeerde ... waarzegger.

 

Meer dan 4 miljoen views op één week tijd en 400.000 in de eerste 24 uur dat het filmpje online stond. De videocampagne van Febelfin is de hele wereld rondgegaan. Tik ‘Mind reader Febelfin’ in Google in of de naam van de campagne ‘Amazing mind reader reveals his 'gift'’ om het filmpje te bekijken. Zelfs bekende sites als Mashable hebben het erover. Van België tot in Frankrijk over de Verenigde Staten, Korea en Nieuw-Zeeland.

De pitch: Brussel, Sint-Katelijneplein. Waarzegger Dave nodigt voorbijgangers uit in zijn tent in het kader van een tv-uitzending. Hij vraagt enkel hun naam en voornaam. Met enkel die twee gegevens, doe hij hen heel ‘persoonlijke’ dingen uit de doeken: maandelijks alcoholverbruik, kleren, verkoopprijs van een huis, gevoelsleven, kleur van het balkon van hun huis, de debetstand op hun rekening, de rekening nummer, ...

Het geheim van Dave is nochtans eenvoudig. Dankzij bevriende hackers die voor hem het net afschuimen, krijgt hij toegang tot informatie die iedereen achterlaat op het internet, zonder zich van de gevaren bewust te zijn. Veel mensen praten immers met hun ‘vrienden’ op Facebook, Twitter en andere sociale media en stellen er zich geen vragen bij. Wat deze video laat zien, is onvoorstelbaar efficiënt.

Bedoeling van het filmpje is Belgen (en dus ook internetgebruikers over de hele wereld) doen inzien wat er kan gebeuren als je uit onachtzaamheid zomaar bepaalde gegevens achterlaat op het internet.

Jan-met-de-pet blijft niet verweesd achter na deze ervaring. Febelfin heeft de site SafeInternetBanking.be gecreëerd waar internetgebruikers tips vinden om zichzelf en hun gegevens te beschermen. Verder bevat de webstek informatie over internetbeveiliging, actualiteit, cijfermateriaal en wat ze moeten ondernemen als ze het slachtoffer worden van fraude. Kortom, een perfect voorbeeld van een complete, doordachte en efficiënte virale campagne.