Fidor, de 2.0-bank

Op 04/10/12
Deel via

Fidor Bank is een Duitse bank uit München die het traditionele bankmodel overboord heeft gegooid. Haar strategie, beslissingen, producten en innovaties worden bepaald door een gemeenschap van klanten (en niet-klanten), net als in een sociaal netwerk. Een echte 2.0-bank, dus. ‘Banking mit Freunden’: voor Fidor Bank volstaan drie woorden op haar filosofie samen te vatten. De bank verwierf haar licentie in 2009 en slaagde in haar opzet om de bank- en financiële sector om te vormen tot een community experience. Ongezien tot nu toe. Bij Fidor is het inderdaad de ‘gemeenschap’ van klanten en niet-klanten op de website die bepalen hoe de bank werkt. En daar blijft het niet bij.

CEO en oprichter Matthias Kröner wilde van begin af aan een andere bank. Een bank waar openheid, transparantie, authenticiteit en dialoog centraal staan. En dat komt tot uiting op verschillende manieren via de gemeenschap. In deze ruimte met de allures van een sociaal netwerk à la Facebook kunnen leden slimme ideeën (ook die van andere concurrerende banken) delen, vragen stellen en beantwoorden, maar ook nieuwe producten of diensten voorstellen. Zo kunnen gebruikers hun mening geven over bestaande of nieuwe producten, suggesties doen en de meest populaire vragen identificeren die het verdienen om gerealiseerd te worden

En het werkt. De gemeenschap telt 50.000 geregistreerde gebruikers die tot nu toe niet minder dan 3.900 tips hebben gegeven en 2.400 producten hebben becommentarieerd! Zeg nu nog dat geld geen populair gespreksonderwerp is...

Ook typisch voor Fidor Bank is dat ze niet met een betaalkaart werken, maar met een systeem van peer-to-peerbetalingen (P2P) bij duizenden handelaars. Om te betalen volstaan een e-mailadres en  een gsm-nummer of Twitter-account! P2P wordt ook gebruikt voor leningen. De leden van de gemeenschap kunnen zonder tussenkomst van de bank – behalve voor de overdracht van geld tussen de rekeningen – onderling leningen afsluiten. Ook al heeft Fidor Bank haar eigen kredietproducten. Wat dan met de kredietwaardigheid van de kredietnemer? Die wordt beoordeeld op basis van zijn financieel profiel, maar ook volgens zijn … sociale activiteit!

Want net dat is ook heel belangrijk bij Fidor Bank: elke actieve deelname aan de gemeenschap wordt omgezet in premies en draagt bij tot de waardering van het profiel van de klant, die werkt aan zijn bekendheid en geloofwaardigheid. Fidor Bank ging recent nog een stapje verder in haar innovatie en ‘actieve participatie’ met de ‘Like-zins’ (Like-rente). Telkens als er 2.000 extra ‘likes’ worden geregistreerd op de Facebook-pagina van de bank, stijgt de rente op de zichtrekening van alle klanten met 0,1 % (de basisrente bedroeg 0,5 %) om een maximale rentevoet te bereiken van 1,5 % (vanaf 22.000 ‘likes’). Op 20 september telde Fidor Bank al 11.640 likes en bedroeg de rente op zichtrekeningen 0,9 %. Om het initiatief een boost te geven en de druk op te ketel te houden, zet Fidor Bank de tellers op 31 december weer op nul.

Eén ding is zeker: Fidor Bank snapt als geen ander hoe sociale netwerken in elkaar zitten.

Meer info