Financiële producten verkopen via sociale netwerken

Op 02/06/14
Deel via

Om de verkoop te stimuleren via de sociale media – en dan vooral als we het over financiële producten hebben -, kunnen enkele tips heel nuttig zijn. Doelstelling: een echte cultuur van ‘sociale verkoop’ ontwikkelen.

De volgende vier tips komen van Ben Pankonin, medeoprichter van Social Assurance, een platform voor het beheer van sociale media die zich richten op de financiële wereld. Onderstaande vier kernwoorden helpen banken en financiële instellingen om vragen van klanten beter te begrijpen.

1. Liken

Liken is een van de basisvoorwaarden voor een product om te verkopen. Op sociale netwerken stoten de traditionele methodes op een probleem: het liken moet persoonlijk en zelfs gepersonaliseerd gebeuren. Twijfel je eraan je professionele status te delen met je klanten? Ten onrechte. Een gesprek in het echte leven gaat toch altijd die richting uit, niet?

2. Tracking

Het gaat er niet om met geolokalisatie te werken, maar te begrijpen wat werkt en wat niet. Ben Pankonin neemt het voorbeeld van een bankier van 65 jaar die zich afvroeg in welke zin sociale netwerken zinvol kunnen zijn voor zijn job tot op de dag dat een artikel gepost door een van zijn vrienden aanleiding gaf tot ‘telefoontjes naar de bank’. Een van de taken van de teams die belast zijn met het verkopen van financiële producten: die ‘posts’ vinden en hun reach verruimen (reikwijdte, zeg maar).

3. Campagnes

Verkoop en marketing waren nog nooit zo nauw verbonden. Technologieën ondersteunen die evolutie. Een campagne voeren betekent vandaag de discussiepunten, strategie en inhoud die verkoopteams nodig hebben, bij elkaar brengen. Een voorbeeld: start een bank een commerciële campagne voor km’s, dan moet ze voor LinkedIn kiezen. Kiest ze voor een ‘familialer’ product, dan moet ze eerst aan Facebook denken.

4. Opleiding

Moeten teams verkopen op de sociale media, dan moet je hen ook de juiste instrumenten geven. Daarom moet je aan de ene kant begrijpen hoe die platformen in elkaar zitten (Twitter LinkedIn, Facebook) en aan de andere kant hoe je applicaties van derden gebruikt. Verkopen is geen synoniem met publieke marketing. Verkoopteams kunnen perfect het systeem voor privémails gebruiken om klanten te contacteren.

Meer details