Sparen: het kan ook makkelijk!

Op 02/05/18
Deel via

Wat een leuk gevoel om na een maand hard werken je loon op je rekening te zien verschijnen… Natuurlijk wil je dat geld niet alleen voor je dagdagelijkse uitgaven gebruiken. Je wil ook sparen. Maar hoe doe je dat?

Eerst en vooral hoef je niet gierig, verbitterd en eenzaam te zijn om wat geld opzij te zetten. Je kan perfect genieten van het leven en ondertussen sparen zonder dat je er voortdurend mee bezig moet zijn.

Waarom het een goed idee is om te sparen?

Omdat voortdurend krap bij kas zitten echt niet leuk is… Een kleine reserve achter de hand (een bedrag gelijk aan 3 maanden loon is comfortabel) voor onverwachte kosten (een hoge gsm-factuur, je computer die het begeeft, een andere dringende kost) geeft een gerust gevoel. Bovendien kan je beginnen dromen van een leuk project (een reis, een tweedehandswagen, een eigen stek).

Hoe je eraan begint?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Voor de verstrooide professors onder ons is er het automatisch sparen:

  • Ofwel kies je zelf een bedrag en het moment en de frequentie waarop het geld automatisch van je zichtrekening naar je spaarrekening wordt overgeschreven. Het lijkt misschien een kleine stap, maar €100 per maand, dat maakt een groot bedrag op het einde van het jaar. De berekening is snel gemaakt…
  • Ofwel kies je een bepaalde datum (bijvoorbeeld elke 29ste van de maand, net voordat je loon wordt gestort) waarop het bedrag dat nog op je zichtrekening staat, automatisch doorgestort mag worden naar je spaarrekening.

Wat doe je met het geld dat je zo bijeenspaart?

Zoals we al aangaven, leef je in de eerste plaats geruster. Bekijk je het op langere termijn, dan kan je ook beslissen om je geld te beleggen. Bijvoorbeeld met periodiek beleggen. Dit is mogelijk  vanaf €30 per maand (dat sprokkel je makkelijk bij elkaar, zeker met onze tips) investeer je online in duurzame en verantwoorde beleggingen én kan je rekenen op de expertise van onze financiële experten.

We zeiden toch dat het easy was!