In Frankrijk wil Flooz mensen relaxter laten omgaan met geld. De app bestaat nog maar sinds midden 2015, maar heeft al meer dan 20.000 abonnees. De inspiratie ervoor komt duidelijk van Venmo.
Flooz gaat uit van de vaststelling dat mobiele betalingen en overschrijvingen tussen particulieren nog een heel stuk eenvoudiger kunnen, op een meer eigentijdse manier.
Hoe werkt Flooz?
• Je creëert een account;
• Je linkt aan je account een bankkaart, die rechtstreeks wordt aangesproken als je Flooz-rekening onvoldoende dekking heeft.
That’s it!
Het extraatje van Flooz, is dat het innovaties uit de sociale media overneemt, zoals eerder ook Venmo met succes in de Verenigde Staten heeft gedaan. Elke betaling krijgt een plaatsje op een tijdlijn, die veel weg heeft van wat Twitter laat zien.
Waarom is Flooz leuk?
Stel, je betaalt iemand. Dat is dan meteen ook een prima gelegenheid om een gesprekje met de begunstigde aan te gaan of een leuke ervaring uit te wisselen aan de hand van een bericht of een foto, zoals op … Venmo, dat hoge ogen gooit op universiteitscampussen. Maar de Franse app is ambitieuzer. Flooz waagt zich vanaf dit jaar immers ook aan online betalingen. Het originele aan Flooz is dat handelaars geen commissie betalen en zich tegelijk bij hun klanten in de kijker kunnen werken, opnieuw dankzij de tijdlijn van reeds uitgevoerde transacties.
Hoe zit het met de beveiliging?
Voor de beveiliging ging Flooz aankloppen bij een gevestigde bankinstelling (welke blijft een goed bewaard geheim). Ook vertrouwelijkheid is gegarandeerd, via de parameters. Je vrienden kunnen op de app bijvoorbeeld niet rechtstreeks het bedrag van een transactie zien.
Het businessmodel van de app is nog niet rendabel, maar dat komt wel, tenminste als de ontwikkelingsdoelstellingen worden gehaald. Om te beginnen zou het systeem ook in het buitenland succesvol moeten worden (Duitsland en België zijn eerst aan de beurt) en tegen 2016 zouden er 100.000 gebruikers moeten zijn.