Frank, de jonge bank die verrast

Op 01/03/15
Deel via

In Singapore doet Frank by OCBC zich niet echt voor als een bank voor mobiele toepassingen. De manier waarop de bank communiceert, verrast zelfs haar Amerikaanse en Europese tegenhangers.

Frank is een bankdienst die OCBC in Singapore ontwikkelde voor jongeren. Het aanbod van Frank is in de eerste plaats bedoeld voor “mobile natives”. Het uitgangspunt luidt dat dit consumenten van een nieuw type zijn. Het is bijgevolg noodzakelijk om, net zoals Hello bank! doet, alle bankrelaties opnieuw te bekijken, zowel inzake communicatie als benadering.

Een voorbeeld? Kijk naar de homepage van de website. Je hebt niet de indruk dat je op de website van een bank zit, zelfs geen bank voor jonge volwassenen. Kijk naar deze video die de diensten voorstelt en die met een overvloed aan hashtags werd gepresenteerd. Frank concentreert zich ook uitsluitend op 4 gedragingen en verwachtingen van de consumenten. Dit staat in schril contrast met het Westen, dat het mobiele aanbod zo rijk en uitgebreid mogelijk wil maken in de hoop dat het op termijn alle andere bankkanalen zal vervangen. Frank vindt niet dat mobiel bankieren een compleet kanaal is, maar wel een eerste contact mogelijk maakt. Ook presenteert Frank zich eerder als een algemene bank voor jongeren dan als een mobiele bank.In zijn aanbod houdt Frank nochtans rekening met de manier waarop jongeren omgaan met hun smartphone. De slogan luidt: “Take control with Frank”. De vier gedragingen waarop Frank zich richt, zijn: “Ik spaar vóór ik uitgeef”, “Ik vergroot mijn rijkdom”, “Ik bescherm mij” (met verzekeringen) en “Ik geniet van de kleine dingen”. De debetkaarten van Frank kan je personaliseren met leuke prentjes zoals … superhelden. En Frank heeft geen eigen kantoren, maar … winkels!

Kortom, het concept Frank hinkt misschien wel een beetje op twee benen, maar de site wil duidelijk eerder de vriend van jonge klanten worden dan hun bank. Zoals de bank het zelf zegt op de website: Frank staat klaar om je te helpen bij elke stap die je zet. En :”Frank is your friend for great things”!