Frankrijk helt over naar mobiel betalen

Op 24/08/15
Deel via

Uit een enquête blijkt dat 57% van de mobiele internetters in Frankrijk al eens iets met een smartphone heeft aangekocht. De klanten en handelaars lijken klaar voor een oplossing om ook mobiel te betalen. De geesten rijpen, langzaam maar zeker …

Bij onze Franse buren voerde het Ipsos-onderzoeksinstituut een studie over mobiele betalingen uit voor rekening van het bedrijf Fivory. Zowel handelaars als consumenten zijn zich steeds meer bewust van het fenomeen “mobiel betalen”: 88% van het publiek en 91% van de handelaars weet ondertussen dat je een mobiele telefoon ook kunt gebruiken om te betalen.

Tot zover de theorie. Maar wordt de smartphone in “la douce France” ook echt gebruikt als elektronische portefeuille? Een kwart van de ondervraagde consumenten zegt dat ze het er wel eens willen op wagen, maar toch heeft 88% nog niet zoveel vertrouwen in dit betaalmiddel dat ze het ook echt zouden doen. Hoe komt dat?

60% antwoordt dat ze nog geen redenen zien om hun oude gewoonten aan te passen, onder andere omdat ze … bang zijn dat hun smartphone overspoeld wordt door ongevraagde reclame of te frequente aansporingen om iets te kopen (36%). En de handelaars? 25% overweegt om een oplossing voor mobiele betalingen in hun winkel(s) te installeren als ze er de kans toe zien. Ze zeggen dat ze daar indirect belang bij hebben, door de klantentrouw te vergroten als ze over een database met hun klanten beschikken.

De nieuwste technologieën ook in Frankrijk oprukken, staat vast. Slechts 15%, dus ongeveer één persoon op acht, meent dat mobiel betalen ingewikkeld is. Dit percentage ligt even laag bij de gebruikers als de handelaars. Er is dus zeker potentieel aanwezig.