Fundbox, om elke maand rond te komen

Op 08/07/15
Deel via

Aan het einde van de maand krap bij kas zitten, komt niet alleen bij gezinnen voor. Ook zelfstandigen en KMO’s hebben er last van. Fundbox heeft daarvoor een oplossing bedacht. In België biedt Koalaboox sinds mei iets gelijkaardigs.

Wie geen geld heeft, krijgt er ook geen, dat is bekend. Ook veel kleine bedrijven en freelancers hebben het aan het einde van de maand wel eens lastig. Vaak liggen er meerdere maanden tussen de factuurdatum en de betaling door de klant. Op dat moment springt Fundbox bij. Het leent soms bescheiden bedragen zoals 100 euro, maar het bedrag kan ook oplopen tot 25.000 euro.

Het idee lijkt aan te slaan en een mooie toekomst tegemoet te gaan. De start-up uit San Francisco haalde bijna moeiteloos het ongelooflijke bedrag van 35 miljoen euro op om zijn activiteiten uit te breiden en nog concurrerender te worden.

Wat is er zo speciaal aan Fundbox? De dienst heeft als doelgroep bedrijfsleiders van kleine ondernemingen of zelfstandigen die onmiddellijk willen betaald worden. En dat gebeurt ook. Zij hoeven dus geen 30, 60 of zelfs 90 dagen meer te wachten. En waar haalt
Fundbox zijn inkomsten vandaan? Op een bedrag van 5.000 euro lopen de transactiekosten op tot 5 à 10 euro. De voorschotkosten bedragen 250 tot ongeveer 350 euro, afhankelijk van de tijd die het bedrijf nodig heeft om het bedrag terug te betalen nadat de factuur effectief werd betaald. De maximale termijn bedraagt 12 weken (het totale bedrag wordt opgesplitst in 12 betalingen).

Fundbox onderscheidt zich ook doordat het rechtstreeks geïntegreerd is in de boekhoudsoftware van de KMO. Het systeem kan je dus meteen voorstellen om een factuur vervroegd uit te betalen. De start-up krijgt zo ook zicht op je eerdere betaalgeschiedenis en dus op je risiconiveau.

Koalaboox stelt bij ons hetzelfde type financiering voor, tot 25.000 euro. Samen met ING lanceert het daarvoor een nieuwe tool voor intelligent beheer op mobiele toestellen en het web. Op het scherm staat de knop “Factuur financieren”. Heeft de gebruiker cash nodig, dan volstaat 1 klik om de factuur te financieren. Het antwoord volgt meteen: kleurt het lampje oranje, dan krijgt de ondernemer de financiering, kleurt het grijs, dan krijgt hij ze niet. De vergoeding van de financiële partners bestaat in een afhouding van 2,99% op het factuurbedrag.