Ga op je 30ste met pensioen

Op 18/12/18
Deel via

Drew, een Amerikaanse blogger, wil op zijn 30ste met pensioen en zijn eigen ding doen. En om dat te bereiken heeft hij snode plannen uitgewerkt.

Drew (28), een Amerikaanse vastgoedprofessional en blogger van Guy on FIRE, wil op zijn dertigste met pensioen gaan. En het ziet er goed uit: in vier jaar tijd bouwde hij een kapitaal van 500.000 dollar op. Als hij zo verder doet, zou zijn droom dus wel ’s in vervulling kunnen gaan. Sounds too good to be true. Wat is zijn geheime formule?

Rijk worden: eenvoudiger dan je denkt

Drew heeft een simpele formule ontwikkeld om rijk te worden. Het komt neer op een simpele regel van drie:

  1. Geef minder uit dan je verdient
  2. Spaar en investeer het verschil
  3. Herhaal

Met die eenvoudige formule wil hij over een paar jaar stoppen met werken zodat hij kan doen waar hij zin in heeft, zonder aan geld te moeten denken. Maar hoe pakt hij dat dan aan? Hij geeft de volgende tips mee:

1. Maak een budget op en volg je uitgaven op

De meeste mensen hebben geen idee waar hun geld naartoe gaat. En als je dat niet weet, kan je natuurlijk onmogelijk minder uitgeven dan je verdient. Drew raadt iedereen aan een budget op te stellen en je uitgaven nauwgezet op te volgen.

2. Eerst sparen, dan betalen

De meeste mensen betalen eerst al hun vaste kosten en geven de rest uit. Als er aan het einde van de maand nog iets overblijft, gaat dat naar de spaarrekening (hoera!).

Drew pakt de zaken anders aan. Eerst schrijft hij zijn spaargeld via een doorlopende opdracht weg. Daarna betaalt hij zijn terugkerende kosten (huur, energie, etc.). En de rest gebruikt hij om te doen waar hij gelukkig van wordt.

3. Betaal elke maand je kredietkaartuitgaven terug

Als je je kredietkaart vaak gebruikt maar het uitgegeven geld in schijven terugbetaalt, betaal je daar flink wat intrest op... Daarom betaal je beter elke maand het volledige bedrag terug, aldus Guy on FIRE.

4. Bereid je voor op het onverwachte

Drew raadt aan drie tot zes maanden te kunnen overleven zonder inkomsten. Daarvoor heb je dus een noodfonds nodig. Als je je job verliest, je auto het begeeft of onverwachts langere tijd ziek wordt, kan je toch verder.

5. Leef zo lang mogelijk als een student

Studenten kunnen perfect overleven op noedels, spaghetti en goedkoop eten. Probleem is dat we onze levensstijl aanpassen zodra we geld verdienen. Bye-bye, noedels uit een plastic potje. Hallo, gourmetburgers. Fout, zegt Drew. Ook al gaat je inkomen naar boven, blijf zo lang mogelijk als een student leven (behalve dan in de week uitgaan tot 5 uur ’s morgens ;). Anders kan je nooit geld beginnen sparen.

6. Koop niet meer huis dan je nodig hebt

Zo’n derde van ons inkomen gaat naar huisvesting. Als je dat aandeel kan verlagen, blijft er meer over om te sparen. Drew zelf doet dit door te ‘house hacken’. Hij koopt een groot huis en verhuurt kamers. Je kan ook met een paar vrienden een appartement huren of zelf kleiner gaan wonen.

7. Vergeet flashy auto’s

Een nieuwe auto ziet er natuurlijk very blingbling uit (en ruikt zo lekker binnenin!). Maar zodra je er de parking van de dealer mee afrijdt, daalt de waarde van een nieuwe wagen zienderogen. Als je jouw ding niet kan doen met car sharing, het openbaar vervoer en fietsen, koop je volgens Drew beter een recente tweedehands.

8. Lees de kleine lettertjes van je contract

Haal het maximum uit je arbeidscontract. Werkgevers maken vaak deals met andere bedrijven voor kortingen (op de fitness, energieleveranciers enzovoort). Informeer je bij HR of op intranet en check waarvan jij kunt profiteren. Ook opleidingen worden vaak (voor een stuk) door het werk terugbetaald. Best ’s een koffie gaan drinken met Martine van HR dus!

9. Investeer vroeg en dikwijls

Hoe jonger je bent bij je eerste investering, hoe beter. Want dan begint je geld sneller voor jou te werken (en moet jij het niet doen!).

10. Verdien meer

Hoe meer geld je verdient, hoe sneller je kapitaal kunt opbouwen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door een extra job in je vrije tijd. En dat mag: je mag tot 6.130 euro per jaar bijverdienen zonder dat je daarop belastingen of sociale bijdragen moet betalen. Er zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden.

Geen handige Harry of geen tijd of zin om in de gig economy te stappen? Check dan of je opleidingen kan volgen om een job te vinden die meer verdient. Of stap naar je baas en onderhandel een hoger salaris. Een andere job zoeken kan natuurlijk ook. Op de meeste jobsites kan je trouwens simuleren hoeveel iemand met jouw profiel verdient. Zo weet je onmiddellijk waar je je mag aan verwachten. Good luck!