Ga shoppen in je (geconnecteerde) auto

Op 24/04/15
Deel via

Bestel en betaal je de volgende keer je pizza via het dashboard van je auto? En ga je die dan meteen oppikken aan de drive-in? “Shoppen in een geconnecteerde auto” is een experiment dat momenteel loopt bij VISA.

“Specialisten gaan ervan uit dat in 2020 wereldwijd meer dan 250 miljoen voertuigen een of andere vorm van connectiviteit aan boord zullen hebben”, verklaarde Bill Gajda, hoofd innovatie bij VISA. “Aangezien het aantal geconnecteerde auto’s op onze wegen zal stijgen, moeten wij e-commerce verder beveiligen. Momenteel kijken wij vooral naar één bepaalde toepassing - onderweg een maaltijd bestellen - maar uiteindelijk gaat het om veel meer. Wij zien een wereld waarin de consumenten hun dagelijkse aankopen vanuit hun auto regelen.”

Pizza Hut, VISA en Accenture hebben ook al aangekondigd dat ze werken aan een nieuw autoconcept met een internetverbinding (3G, 4G), Low Energy Bluetooth en de VISA Checkout-functie om te betalen.

De online betaalservice VISA Checkout wordt dan technisch ingebouwd in het dashboard van de geconnecteerde auto. Pizza Hut geeft toegang tot zijn menu’s. Klanten plaatsen hun bestelling via een interactief spraakgestuurd systeem, zodat ze beide handen aan het stuur kunnen houden. Auto’s die uitgerust zijn met de iBeacon-technologie waarschuwen het personeel van een verkooppunt dat de klant eraankomt. Die kan dan betalen zonder zijn kaart uit te halen, gewoon via zijn voertuig.

De drie bedrijven gaven demo’s van het systeem op het Mobile World Congress in Barcelona, begin maart. Momenteel testen ze het autoconcept in het noorden van Californië. De evaluatieperiode duurt drie maanden. Vervolgens kan het systeem worden gecommercialiseerd.