Geef u bedrijf een eigen appstore

Op 12/12/12
Deel via

Nu tablets en smartphones her en der opduiken in bedrijven, groeit ook de vraag naar bedrijfsgebonden apps. De oplossing moeten we meer en meer zoeken in het creëren van interne appstores. Sommige bancaire en financiële instellingen hebben die stap al gezet.

AppStore, Google Play Store en Windows Market Place zijn uitgegroeid tot dé referentie voor de verspreiding van apps voor smartphones en tablets. Maar deze appwinkels voor het grote publiek zijn lang niet ideaal voor interne applicaties. Welk bedrijf zou trouwens bereid zijn om zijn concurrenten te laten zien (via de appstore bijvoorbeeld) welke acties het voor zijn werknemers onderneemt om de kwaliteit of productiviteit te verhogen? Door de hoge vlucht van mobiliteit kunnen bedrijven echter niet anders dan hun medewerkers toegang verlenen tot interne applicaties, waar ze zich ook bevinden. En de beste manier om die apps op te slaan en te verspreiden is een bedrijfsgebonden appstore waar medewerkers kunnen downloaden wat ze nodig hebben. 71% van de bedrijven wil overigens zo een appstore ontwikkelen volgens een onderzoek van Symantec (pagina’s 8 en 9). Vijftien procent van de bedrijven, bijvoorbeeld SAP en Swift, werken er al mee.

Moet Apple dan niet alle programma’s voor iPhone of iPad goedkeuren? Neen! Een bedrijf kan een bedrijfslicentie aanvragen om ‘in house’ apps te ontwikkelen. Zo blijven de apps binnen het bedrijf en krijgt Apple geen recht van controle. Als bedrijf  stockeert en verspreidt u uw apps zoals u dat wenst. Lees hier de basisprincipes om een bedrijfsgebonden appstore te creëren.

In de bankwereld was Barclay’s een van de eerste banken die zich in het avontuur stortte. COO Shaygan Kheradpir licht in dit artikel de redenen voor deze keuze toe.

Banken creëren ook een eigen appstore om apps te verspreiden onder … hun klanten. La Caixa, bijvoorbeeld, dat zich met zijn CaixaMóvil Store opwierp als een pionier, of het recente initiatief van Crédit Agricole, dat een coöperatieve bancaire appstore lanceerde. Ontdek dit originele model.

Ook Bloomberg, weliswaar geen bank, heeft enkele weken geleden zijn eigen App portal geopend.  Klanten die gebruikmaken van de professionele diensten van Bloomberg krijgen zo toegang tot meer dan 45 nieuwe apps bovenop het oorspronkelijke aanbod. Deze oplossingen gebruiken de informatie- en gegevensstromen van het platform om meer mogelijkheden te bieden op het vlak van analyse, portefeuillebeheer en risico-opvolging.